Pose ala-ala Raisa di Regeringsgatan Bridge

Language: Bahasa Indonesia

Ada yang masih inget salah satu Instagram post-nya Raisa Adriana, salah satu penyanyi tersohor di Indonesia di bawah ini?

Kalau gak salah ini diambil dari salah satu scene video klip Raisa x Isyana yang berjudul “Anganku Anganmu”. Bagi yang belum lihat video clip nya, silahkan klik di link ini.

Pas lihat post foto Raisa diatas dan juga video klip nya, rasa-rasanya seperti flashback ke masa-masa pertama kali berkesempatan business trip ke Stockholm untuk pertama kalinya pada Musim Gugur tahun 2015 lalu. Saat itu juga pertama kalinya travel abroad dengan long haul dan pertama kalinya juga menginjakan kaki di salah satu Negara Eropa dan Scandinavia. Jadi, senangnya bukan main.

Saat itu, udah sempat melewati dan melihat lokasi foto Raisa di atas, dan di beberapa footage yang ada di dalam video klip Raisa x Isyana, jadi makin flashback dan kepingin banget balik lagi ke Stockholm.

Sebelum video ini dirilis, sebenarnya aku sudah mendapatkan kesempatan (lagi) untuk datang ke salah satu forum internasional yang sempat aku hadiri pada tahun 2015 lalu. Jadi, kalau tidak salah, awal atau pertengahan Januari 2017, undangan dari penyelenggara forum tersebut masuk ke dalam email ku. Senangnya bukan main, pas dikirim undangan itu, karena itu berarti aku berkesempatan untuk kembali lagi ke Stockholm, Swedia!

Dua bulan setelah video klip mereka dirilis, tibalah aku di Stockholm! Tepatnya pada tanggal 15 Mei 2017 lalu. Walaupun, sudah memasuki Musim Semi mengarah ke Musim Panas, menurut aku suhu dan angin yang berhembus masih sangat dingin (maklum mental anak tropis). Di beberapa waktu, aku pun masih sempat merasakan suhu sekitar 4 derajat Celsius! Kebayang kan dinginnnya?

Hari pertama tiba di Stockholm, aku sempat capek banget, mungkin karena perjalanan yang panjang dengan rute Jakarta – Bangkok (3 jam 50 menit), lalu transit di Bangkok selama +/- 2 jam, dan kemudian lanjut dari Bangkok – Stockholm (hampir 11 jam), ditambah mata rasanya gak ngantuk-ngantuk selama perjalanan di pesawat, dan harus menunggu jemputan dari Bandara ke Hotel Clarion Stockholm selama hampir 2 jam lamanya, jadilah akhirnya memilih untuk istirahat di hotel selama +/- 2 jam.

Agak sorean, aku menghubungi salah satu teman ku, Abi, yang sedang studi di Uppsala, salah satu kota yang terletak di bagian Utara Stockholm, kira-kira menempuh waktu sekitar 45 menit – 1 jam naik kereta untuk ke Stockholm. Akhirnya, kita memutuskan untuk janjian ketemuan di Central Station Stockholm. Setelah ketemu, kita memilih untuk jalan-jalan sekitaran pusat kota dan iseng-iseng mencari lokasi syuting foto Raisa itu, lalu just had a fika di salah satu coffee shop di Kungsgatan.

Niat awalnya, Abi mau aku jadikan ‘tour guide’, eh gak taunya, malah lebih pahaman aku kalau cuman sekedar sekitaran pusat kota dan menemukan dimana lokasi syutingnya Raisa seperti foto diatas, hahaha. Tapi ada gunanya juga sih jalan sama dia, jadi bisa tau lokasi terakhir kejadian aksi terrorist yang ada di Stockholm beberapa waktu lalu.

Setelah jalan-jalan sambil rumpi, akhirnya kita ketemu juga sama lokasinya! Noraknya ampun-ampunan pas ketemu, mau ambil fotonya pun juga gak kalah heboh.

Mau tau hasilnya? Ini dia nih..

Jelas jauh banget sih dari sisi kemiripan, tapi gak apa-apa lah ya, judulnya juga foto pose ala-ala Raisa.

Fotografer: Abi

Lokasi: Regeringsgatan Bridge, Kungsgatan area, Stockholm – Sweden

Must Visit in Stockholm: An Instagrammable Spot in Stortorget

Thank you, thank you, thank you for your great responses on my blog post about “Must Visit in Stockholm: the Most Artistic Subway in the World” both on my blog and my Instagram. I received very good feedback and I am glad to share my travel experiences with my blog readers, as well as my Instagram followers. I will try my best to share all of my travel experiences to you more frequently, so always stay tuned on my blog and my Instagram account.

And now I would like to share about one of a small and famous square which located in Central of Stockholm, in the old city area and in the plateau of Stadsholmen. It is the oldest square in Stockholm and very well-known with their historical centre as it still in the same location with the Royal Palace, the Cathedrals and the Nobel Museum, namely Stortorget.

Stortorget, Stockholm

That was second time during my visit to Stockholm, Sweden. And the two famous landmarks which I took above is good cafe or restaurant. This is a square that usually people or foreign tourists will spend an hour or more to hang out and enjoy the time with their family, friends or beloved ones.

The two famous landmark buildings in Stockholm, Sweden
Nobel Museum or Nobelmuseet

The Nobel Museum above located just in front of the two famous building on my first picture. It is the place where is a museum devoted to circulate information on the Nobel Prize, Nobel laureates from 1901 to present, and the life of the founder of the prize, Alfred Nobel (1833-1896), together with the Swedish Academy and the Nobel Library.

Besides that, there is also many cafes, restaurants, tabac stores, fashion stores, and souvenir shops just around the Stortorget square.

Narrow street @ Stortorget

For me, this is one of a good spot for you who love photography or just want to take some pictures for your travel documentary, or even just to capture your best moment and upload it to your Instagram account!

Just like what I usually do.

And don’t forget to like my blog post and leave your comment down below if you have any questions! 🙂

Picture was taken by: Astrid Maharani

Must Visit in Stockholm: the Most Artistic Subway in the World

It was my second time to visited Stockholm, Sweden. Last time I went there, I didn’t have much time to explore the city by subway or metro. I walked a lot during that time, so I didn’t use the subway. I heard a lot that in some of the subway stations they have a beautiful and artistic subway in the world. So this year, when I had a chance to go back again to Stockholm, then I chose to use the subway couple times.

I heard a lot that in some of the subway stations they have the most beautiful and artistic subway in the world. So this year, when I had a chance to go back again to Stockholm, then I chose to use the subway couple times. And, yes it was beautiful to be explored!

Here are some pictures that I took in some subway stations in Stockholm.

T-Centralen Subway Station

T-Centralen platform
Kungstradgarden Subway Station

a cute rainbow escalator in Central Station, Stockholm

Most of the people said the subway stations in Stockholm is the world’s longest art exhibit with approximately 110 kilometers long.

And I was amazed too when I saw and used the escalator in Kungstradgarden (if I am not mistaken) via Västra skogen, they also have the longest escalator in the world. Oh, it was my bad that I forgot to take the picture of it, but it was very long. When I check it in Google, then I found information about it on Wikipedia. They said its 66 metres and with a vertical rise of 33 metres and yes, it is the longest escalator in Western Europe!

Awesome!

If you have a chance to visit Stockholm, I will suggest you to try to use their subway transportation, even though the cost its quite pricey, moreover for Asian people like me, it’s quite worthed if you want to experience and see the subway art station while in Stockholm. Unfortunately, I just used few of the subway station because I don’t really have much time to visit all of the art subway station that they have.

Do not hesitate to ask some questions related to travel in Stockholm, I will be happy to give you some advice like place to eat, beautiful park to visit, and etc.

Anyway, happy Sunday!