WITT #27: Another months to wish for!

OH-MY-GOD

I feel like this year time running very fast, who is agree with me?

It feels like it was just yesterday we celebrate the New Year 2018, but today we are already in April! The fourth month of the year. And next month we will soon have a Ramadhan month (if you are a Muslim, you are probably can’t wait to welcome the Holy month again).  It is a month that we, as a Muslim, always cannot hardly wait to feel the feast and celebrate it with our family. This year probably will be my last Ramadhan month to celebrate and enjoy the fasting month with my whole family (HINT. I am going to marry with someone that I love the most and soon this year, we will build our ‘new life’ together, insya Allah). 

Anyways, I will not be talking about Ramadhan month in my post today. But I would like to share ‘What I am Thinking of Today’ (WITT).

Can’t imagine that my WITT already has the twenty-seventh post today! If some of you still not aware what kind of post that I produce or make in this category, basically it will talk more about my feeling, my thoughts and random things around me.

Instead of posting about what people usually do during the 1st day of April, which commonly known as ‘April mop’, but I would like to share a little bit of my deep anxiety in these past few weeks.

What’s then?

I am thinking of climate change.

Yes, let me rephrase.

CLIMATE CHANGE.

It is worrying to know that our earth is getting much much much older today. When we are worrying more about our wrinkles, freckles, dark spots in our age every year, we do not realize that the earth we live in, also getting old. They do not show to us that they have freckles yet wrinkles, but it’s even beyond all of that. You probably know and realize there is always different feeling every year with our environment. I am living in Jakarta, Indonesia and I feel that the heat always different every day, somehow it gets lower as 25 degrees, but the other day it gets hotter like 34 degrees. That’s what we also have known as global warming.

I thought it just happen a lot in my country, with all climate changes, but in fact, I realised it also happen in anywhere else in this world. The 21st of March, 2018 actually was the first day of the spring season in Europe, but then, I saw in some of the countries in Europe there was still snow everywhere. The temperature even still lower than 6 degrees.

This is very worrying, indeed.

Another heartbreak moments once I have read an article from the Jakarta Post which has said:

Experts predict that before 2050, thousands of small islands and millions of houses in coastal areas across Indonesia will disappear due to rising sea levels caused by climate change.

As an archipelago island, Indonesia really faces a serious problem of environmental issues. The climate change problem in Indonesia not only about the rising of sea level, the polluted weather conditions, land degradation, flooding but also what we, as a human, always doing things which destroy our natural resources. Business enterprises also took part in destroying it.

As someone who is working on the human rights issue, also make me learn about our environmental issues. And for me, Indonesia has a serious problem about this. If you live in Jakarta, you absolutely could feel the weather and the unhealthy air that we breathe on the street… every day.

According to Vice, about 60 percent of Jakarta’s residents suffer from breathing problems associated with low air quality levels, according to a study conducted by Universitas Indonesia. Elevated pollution levels have also been linked to an increase in heart attacks and pneumonia.

I just wish that Jakartan and Indonesian people will be more aware of this kind of serious issue in our daily life. Sorry if I start this month by talking about a serious problem like this, but hopefully we can always do something to taking care of our environment.

Well, anyways… Hello April!

Loves, Astrid.

*

Picture from Pinterest

Ngopi Bareng Keluarga di #PasarKopiCipete

Cipete itu salah satu daerah di bilangan Jakarta Selatan yang kini cukup hype dengan berbagai kedai kopi dan kafe yang terkenal, baik karena kopinya yang ciamik rasanya, maupun tempatnya yang Instagrammable. Salah satunya pasti udah gak asing lagi, yaitu Twin House. Tempatnya yang homey dan makan juga minuman yang enak-enak banget, tempat ini jadi salah satu tempat favorit saya dan keluarga kira-kira sejak akhir tahun 2016 atau awal tahun 2017 lalu.

Sebagai orang yang tinggal sejengkalan dari daerah Cipete, Cilandak dan sekitarnya, saya merasa bersyukur sih, soalnya saya dan beberapa anggota keluarga adalah pecinta kopi! Jadi, begitu tau dari Instagram ada acara Pasar Kopi Cipete di Twin House, kita udah janjian dari jauh-jauh hari.

Next saya akan coba review soal tempat, makan dan minuman yang disajikan di Twin House, tapi sekarang, udah gak sabar banget buat cerita Minggu santai yang saya habiskan bersama keluarga dengan ngopi bareng di #PasarKopiCipete.

Jadi, kalau gak salah sekitar akhir Februari atau awal Maret, acara ini sudah disosialisasikan di Instagram. Kebetulan karena saya follow IG nya Twin House, jadi tahu deh soal informasi acara ini. Ide awalnya untuk menggabungkan seluruh kedai kopi yang ada di daerah Cipete, mungkin juga membangun suatu ‘persaingan’ sehat antara kedai kopi kali ya (sotoy!). Tapi apapun idenya, menurut saya dan keluarga saya ini ide yang keren banget! Jujur selama ini beberapa kedai kopi yang menjadi langganan saya memang adanya di Cipete, jujur aja saya beberapa kali memesan Kopi Tuku, Animo,  Dua coffee dan yang gak pernah absen setiap mampir di Twin House adalah cappuccino-nya.

Iya, sebegitu cintanya sama apapun yang berbau kopi!

Kami sengaja mau dateng kesini pagi hari, selain mungkin masih belum terlalu ramai kita pun masih dapat tempat di salah satu tikar pikniknya yang ada di halaman, jadi jam 8 pagi keluarga udah mulai kumpul di rumah deh! Karena dari iklan yang ada di Instagram udah diingatkan sebaiknya menggunakan taksi online, jadilah kita booked taksi online untuk menuju ke Twin House. Untung bangeeet jarak dari rumah kurang lebih 4 km!

 

IMG_20180325_092721
Suasana pagi yang masih rapih, tidak terlalu ramai, teduh dan lumayan adem untuk bersantai

 

Tepat jam 9.30 pagi, kami tiba di acara #PasarKopiCipete. Saya dan keluarga baru sadar kalau ternyata ada sekitar 40 kedai kopi yang hanya ada di daerah Cipete! Dang! Agak kaget pas baca spanduknya. Dan gak menyangka juga kalau daerah Cipete sekarang ini jadi berkembang banget, dulu biasanya kalo soal kedai kopi, kafe maupun restoran daerah yang pasti dikenal diantaranya, Kemang dan Senopati.

 

img_20180325_095854.jpg
Spot Kompetisi Meracik Kopi

 

Dari sekitar 40 kedai kopi, sayangnya hanya ada sekitar 20an kedai yang menjadi tenants di acara #PasarKopiCipete. Setelah hunting dan mencoba beberapa kopi, Tuku masih jadi favorit sih! Harusnya sama Animo Bread Culture juga, tapi sayang gak ada booth nya, hiks 😥

 

img_20180325_094328.jpg
Si baby yang langsung tepar setibanya di bean bag Twin House dan saya yang gak lupa dengan Kopi Tuku nya

 

Bagi yang gak bisa atau gak biasa minum kopi, jangan sedih. Ada beberapa tenants yang menjual gelato es krim, ice cream sandwich, Thai tea, beers dan soft drink lainnya. Ibu saya karena bukan penggemar kopi jadilah beli Thai Tea. Kakak saya karena pecinta es krim dan suka banget mencoba hal-hal atau rasa baru, dia sempat beli salmon ice cream sandwich. Salmon nya sendiri salah satu brand yang lumayan terbaru, milik salah satu artis ibu kota, Hesti Purwadinata, namaya Lox Smoked Salmon. Iya, es krim yang rasanya savoury dengan irisan salmon di mixed di dalam es krim nya. Rasanya? Ya salmon dingin aja sih. Untuk beberapa orang mungkin akan ngerasa aneh sama rasanya, karena gak biasa.

Jangan dikira di #PasarKopiCipete cuma bisa ngopi-ngopi aja, tapi ada talkshow, kompetisi meracik kopi, akustikan dan sebagainya. Nah, berhubung kita udah dari pagi da semakin siang sudah semakin ramai dan panas, karena kami juga bawa 1 bayi dan 1 balita, jadilah kami kembali ke rumah sekitar jam makan siang.

Ada untungnya sih kita datang pagi, ternyata sekitar jam 3 atau 4 sore, hujan besar pun mengguyur daerah Jakarta Selatan sekitarnya! Mudah-mudahan acara #PasarKopiCipete tetap berjalan lancar dan seru ya walaupun hujan menghadang.

Tapi kami semua senang banget sih, ada acara khusus pecinta kopi seperti ini, semoga aja ini jadi acara rutin tahunan dan semoga tahun depan tenants nya juga semakin banyak dan bervariasi.

Nah, kalo kamu gimana weekend nya hari ini? Semoga hepi juga ya menghabiskan waktu bersama keluarga 🙂

Love, Astrid.

7 Things Why You Have to Stop Body-Shaming

Why your skins look so pale? Why you look even fatter than last month? Why your skin looks even darker than usual? Why, why, why…

I bet you all heard this kind of ‘illness’ conversation once in your life. Most of the times, in here we are getting used to starting a conversation with ‘Kok kamu gendutan sih? Kok kamu kurusan sih? Kok kamu kelihatan gendut di foto? Kok, kok, kok…’ instead of hearing people ask you with ‘How are you? How is your work? How is your family? etc’.

Why I said this conversation is ‘illness’? Because that conversations will leads to another problem of that person, which you may not or will never understand the reason.

And it’s absolutely body-shaming.

What?

Body shaming is the act or practice of humiliating someone based on their body type by making critical and/or mocking statements about their body shape, size, etc. A lot of media has framed the ideal picture of a woman is the one who has a sexy body, white skin and long hair. And, sorry to say, there are many social media platforms through its public comments also highly contribute the act of bullying and body shaming individuals for their appearance. Am I wrong, if I said that currently, media has contributed how we define a woman looking beautiful? And how our culture actually really love those thin and white women, which we can see it in print ads, video, movie, magazine, etc.

ff7f9dfbfa8989e4d5de340cdc082dfe

In our society, that kind of acts has been rooted since long time ago, it’s even has become the usual or common thing which done by closest friends who is shaming their friends like that. They think it’s fine to do body-shaming like that with their friends as an act that we-so-called-being-honest, but the fact, it is still considered not cool. At all.

Here is why I, you and we HAVE TO STOP body shaming:

  1. FYI, it’s not cool at all: Let me know is there a good thing that comes out of putting someone else down? By calling they are fat, too skinny, too many acne or any other negative things, it only creates hostility between you and other people around you. Me, myself never heard that bullying will solve any issues, no never. Not even to invites people to change their lifestyle so they will look perfect as you want. If you want to advise someone or your friend about their health, tell them by express your concerns without using that disgusting words. And nah, not in a social media.
  2. It can lead to their psychologies: People is different, how we look at people are different too! We never know someone that we bullying, may have a very sad story in their life. They may have such difficult times, to fight and reach life that they want. For someone with low self-esteem by listening how fat or skinny they are could make a very bad impact on their psychologies. They will think that they are not good enough to be with a handsome boy or beautiful girls because they think, they’re just physically not good enough. It also leads to hate. Hate about people which said that they’re ugly or at worst, hating themselves.
  3. Impact of their eating disorders: it also includes their eating disorders impact, such as; anorexia, bulimia, etc. In the Western world, anorexia is a very very serious problem. It is also highest mortality rate of mental illness in the world. I’ve ever watched a Netflix movie “To the Bone” with Lily Collins as the main actress. The movie was trying to show how is it like to live with anorexia nervosa and how they really struggling to face it. From that movie, I suddenly realized how is actually feel difficult to be like them. There are people who really want to be skinny so that they try so many diets tricks, but the other even have to fight and struggle to get their normal weight. But there is also another people who simply just want to continue their life, without having to think about what people said about them. I really love Demi Lovato and Ashley Graham, they are two of inspiring women for me. Demi is only one of the hundreds of actresses who has struggled with her bulimia and eating disorders for years. It must be hard for her to recovery from eating disorders. And Ashley… she just perfectly beautiful for me. As a body activist, she wants to empower women to fight with their body insecurity and how to love their own body. And I really love how she can be very confident with herself and showing that self-acceptance is way more important.
  4. Adding more enemies: if you really want to have and make some friends with people, just simply stop body-shaming them. We have enough problem in this world, just stop being controlling and telling people why and how they should live their lives. Stop give comments about what people look alike on their vlogs, stop hating people just by their looks without you really know about them, it is just not your job to scrutinize them.
  5. Stop ruins someone’s life: you really never know how someone who has low self-esteem can live their life, right? Making them feel that they just not worth in this world, also can be very dangerous. Dealing with this negativity is very tiring, we all know it. We never know how vulnerable they are. Lot of news I heard, girls committing suicide just simply they got bullied for being fat, skinny, or their sexual orientation is different. So stop ruining someone’s life!
  6. Increasing insecurity, decreasing self-esteem: I probably one of the hundreds of girls who sometimes still have low self-esteem, even from outside I look very ignorant. And I also have this insecurity feeling about everything, including about what people say and think about me. I always have the feeling that maybe I am the one who just too overthinking because I still experience it even until now. But seriously, being bullied by people around you will definitely contribute to this.
  7. What you plant now, you will harvest later: if you plant negativity, then that’s what you will get in return, vice versa. So stop body shaming and bullying, we just don’t want if this will contribute to our next generations. Love yourself first, before love other people.

Keep your self-love, self-acceptance and always be confident of what you look like with all our diverse shapes and colours, will make us fight back against bodies image on the media. Watch this short video, which still relatable with this post.

Love, Astrid.

Picture illustrations from Pinterest.

 

 

WITT #21: Vlog vs Blog

[Language: Bahasa Indonesia + English]

Beberapa waktu ini, aku lagi rajin banget “nongkrongin” Youtube. Alasannya? Mungkin sama dengan sebagian besar orang-orang pada umumnya, yaitu nontonin Vlog dari beberapa public figure, ada yang bikin video mukbang (Korean, means: menayangkan video yang isinya orang lagi makan dalam jumlah yang buanyak!), showing off their travel journey ataupun hanya sekadar nonton beauty tips and recommendation.

Vlog ini bisa dibilang hal yang lagi rame banget di Indonesia, karena simply because it makes you rich and famous! Even you don’t have to be celebrities or model. Ini tentu menjadi sebuah kultur baru di Indonesia, khususnya untuk para muda-mudi yang kreatif, juga para millennials yang mencari ketenaran.

Dibandingkan dengan blog yang mungkin sebagian orang it’s so last yeaaar, vlog ini sangat happening, karena kita tinggal play, pause, forward, backward dan reply sesuka kita. Dilengkapi dengan audio, video dan animasinya, bikin vlog ini lebih easy to enjoy it and more real-time! Pada setuju gak, sih?!

Sebenarnya, post aku ini lebih kepada ingin mengungkapkan rasa kegamangan (halah!) aku as a loyal blog-reader and writer. Jadi tuh, selalu kepikiran dan mempertanyakan, apakah sebegitu happening nya si vlog-vlog ini sehingga akan mengurangi budaya kita untuk membaca?

Misalnya, membaca blog.

Padahal setelah dipikir-pikir, jika dibandingkan, yang mana lebih mudah antara vlog dan blog, jelas jauh lebih mudah nge-blog sih. Karena kita tinggal sediain konten tulisan, mau idenya seperti apa, terus bagi yang mau lebih menarik, bisa masukin beberapa foto pendukung untuk mempercantik tulisan kita, lalu tinggal publish deh! Beda banget sama nge-vlog, kita harus banyak ambil footage video, belajar untuk edit video, buat konten dengan konsep yang menarik dan eye-catching, atur audio dan masih banyak hal lainnya. Untuk sebagian orang mungkin nge-vlog jauh lebih memudahkan dan tentu, menguntungkan! Tapi kemudian, apakah ini menjadi tanda blogging will be extinct very very soon? NOOOO.. I really hope it won’t happen.

Emang kenapa?

Aku itu termasuk orang yang harus, wajib banget membaca setiap harinya. Kalau lagi gak ada buku atau novel yang menarik untuk dibaca, at least, aku sempat-sempatin baca berbagai macam artikel, berita, bahkan sekadar pengalaman atau tulisan dari bloggers yang aku follow! Biar apa emangnya? Gak biar kenapa-kenapa sih, but…

“Reading will always fill my soul and my mind. It is more than just a habit.”

Iya, jadi sepenting itu buat aku untuk membaca setiap harinya. Selalu ada esensi khusus yang aku rasakan setiap membaca yang menurut aku, gak bisa dibandingkan dengan ketika kita menonton video dari para vloggers. Ya, walaupun sekarang juga disambi buat nonton vlog yang kebanyakan soal travel sama kuliner sih.

Ada kepikiran untuk buat vlog?

Ada banget! Tapi aku itu gak sepede dan senarsis itu sih ngobrol depan kamera, I feel myself more comfortable behind the camera than in front. Sejauh ini, masih sangat menikmati untuk menulis dan mengekspresikan diri dengan menulis di blog, instead of video.

Walaupun sebenarnya, selama aku jalan-jalan atau traveling, aku selalu dan hampir gak pernah lupa untuk mendokumentasikan perjalanan aku baik dengan foto maupun video. Jadi, ya cukup banyak foto dan video yang aku ambil, walaupun masih sangat gak profesional sih.

Nah, kalau menurut kalian mendingan baca blog atau nonton vlog? Terus masih ada gak sih yang baca blog orang “gini hari”…? Leave your comment below ya!