WITT #32: Sedih banget.

Iya, seperti judul diatas sebenernya aku lagi merasa sesedih itu. Segala hal terjadi beruntun baik di Indonesia dan negara tempat aku tinggal saat ini, yaitu Perancis. Entah sejak kapan perasaan ini kayak hilang timbul aja gitu sesuai dengan beberapa kejadian yang terjadi di sekitarku.

Hal paling sedih itu kayaknya dimulai ketika kabar duka datang dari Indonesia saat aku tahu Presiden ke-3 Indonesia meninggal dunia yaitu Almarhum BJ. Habibie. Kayaknya yang sedih gak cuma aku aja sih, pasti hampir seluruh Indonesia merasa berduka. Aku yang gak kenal secara personal, yang cuma pernah ketemu almarhum 2 kali seumur hidup aja, hati merasa hancur, gimana anak-anak dan keluarga besarnya? Selama 7-10 hari setelah almarhum meninggal dunia, yang aku tonton di Youtube cuma video-video almarhum.

DAN MEWEEEK DONG.

Sesedih itu ngeliat video-videonya. Rasanya kayak kehilangan kakek dan orang tua sendiri. Part tersedih dan bisa bikin mewek banget itu kalau lihat video beliau lagi ketawa dengan jenakanya. Ciri khas almarhum banget deh kalau ketawa.

Aku tuh sampe kepikiran, rasanya pengen bangeeet mengunjungi pemakaman almarhum, kalau nanti balik ke Indo. Setiap kepikiran kayak gitu, akhirnya berakhir dengan shalat dan doa untuk almarhum. Di setiap doa yang aku panjatkan ke almarhum, bayangan wajahnya yang sedang senyum entah kenapa kelihatan jelaaasss banget di bayangan aku, I don’t know why.

Hal tersedih kedua itu hati makin hancur ketika setiap buka Twitter dan Instagram yang diberitakan itu seputar kebakaran hutan di Indonesia, UU KPK yang akhirnya disahkan dengan terburu-buru dan seakan-akan ingin melanggengkan ‘budaya’ korupsi di Indonesia, belum lagi soal #ReformasiDikorupsi terkait sejumlah RUU dan RKUHP yang lagi marak banget dan mengakibatkan demonstrasi di sejumlah kota di Indonesia. Sebenarnya yang paling sedih itu, ketika tahu beberapa teman-teman di Jakarta sedang memperjuangkan hak-haknya, tapi aparat kepolisian yang seharusnya mengayomi malah memperlakukan mereka seperti musuh besar yang harus dimusnahkan di muka bumi. Banyak mahasiswa dan jurnalis sudah menjadi korban, sedikit dari mereka yang bahkan meninggal dunia. Padahal mereka hanya ingin aspirasi mereka didengar.

Gak cuma sampai disitu.

Tepat seminggu lalu, di kota aku tinggal yaitu di Rouen, Perancis, baru aja ada kejadian yang paling menyeramkan selama aku hidup. Memang mungkin ini gak bisa kita bandingkan dengan bencana alam tsunami ataupun gempa bumi ya, tapi ini juga berdampak buruk sekali. Jadi, hari kamis tanggal 26 September 2019 lalu, tepatnya pukul 3 pagi, salah satu chemical plant pabrik bernama Lubrizol terbakar. Kenapa menyeramkan? Karena di pabrik tersebut memiliki setidaknya lebih dari 5.000 ton bahan kimia yang berbahaya baik untuk lingkungan dan kesahatan.

Setelah 5 hari masyarakat sekitar merasa gusar akibat dari bau asap yang ditimbulkan pada kebakaran Lubrizol tersebut, akhirnya Prefecture setempat mengumumkan dan mempublikasikan hasil dari analisis bahan kimia yang dapat berakibat buruk bagi lingkungan sekitar dan kesehatan manusia. Baunya emang senyengat itu, apalagi 1 – 4 hari pasca kejadian tersebut. Beberapa kali sempat hujan, aku pikir akan menghilangkan bau dari asap tersebut, ternyata enggak sama sekali, baunya semakin nyengat bahkan masuk hingga ke dalam apartemen.

Sumber: Instagram
Ini asepnya saat melewati atap apartemen kita pukul 09.00 pagi

Akhirnya genap seminggu pasca kebakaran, suami ngajak aku untuk pindah dulu sementara waktu di rumah Mamanya di kota Orleans. Enggak tau sampai kapan, tapi sebegitu takutnya kita akan efek samping dari kebakaran tersebut. Karena sekarang baunya dan kandungan kimia seperti sudah menempel di bangunan-bangunan, aspal jalanan, trotoar, angkutan umum dan sebagainya. Jadi kita berencana untuk melakukan medical check up di Orleans, untuk jaga-jaga kalau di dalam tubuh kita tidak mengandung beberapa zat bahaya yang disebutkan di dalam list tersebut. Parahnya, zat-zat berbahaya ini bisa menempel dimana saja, air, bangunan dll bahkan sampai waktu yang tidak bisa ditentukan. Banyak penduduk yang sudah merasakan sakit di tenggorokan, mata dan saluran pernafasan, bahkan ada yang sampai muntah dan merasa mual tiap kali bernafas.

Kejadian ini seakan-akan mengingatkanku dengan kejadian kebakaran hutan di Indonesia. Aku seperti merasakan nasib yang sama, walaupun sebenarnya di Indonesia bahkan lebih parah dan sudah sebulan lebih merasakannya.

Ternyata memang hidup sehat dan berada di lingkungan yang sehat itu mahal banget ya harganya. Beruntunglah bagi orang-orang yang bisa bernafas dengan lingkungan yang bersih dan gratis. Karena di belahan dunia ini, mungkin ada orang-orang yang sulit walaupun hanya untuk bernafas dan untuk memiliki lingkungan yang bersih.

Terima kasih sudah membaca curhatanku ini ya.

Astrid

WITT #31: Dari Tuti, Agni hingga Baiq Nuril, Sampai Kapan Korban Selalu Disalahkan?

Halo, maaf banget ya udah lama gak nulis “What I’m Thinking of Today? (WITT)” setelah sekian lama. Sebenarnya buanyaaak banget sih yang dipikirin setiap hari, apalagi akhir-akhir ini. Tapi yaa, lagi agak ke-distract ngurusin pindahan, surat-surat administrasi, dan belajar bahasa Perancis! Yaaays…

Jadi, sebenarnya kali ini saya mau mencoba untuk berbagi cerita sedikit dan menyampaikan pendapat soal beberapa isu yang cukup panas belakangan ini. Perasaan tuh kayak campur aduk sebenarnya, apalagi beberapa waktu belakangan. Energi dan pikiran saya terkuras habis dengan berbagai pemberitaan mengenai eskalasi kekerasan seksual yang dialami oleh perempuan-perempuan Indonesia. Mulai dari beberapa kasus pelecehan seksual yang dialami oleh perempuan dengan supir ojek/taksi online sebagai pelakunya, kasus hukuman mati yang dialami oleh Tuti, buruh migran Indonesia yang menjadi TKW di Arab Saudi, kasus pemerkosaan Agni, mahasiswi UGM, hingga kasus pelecehan seksual terhadap Baiq Nuril.

Pinterest

Dan the saddest thing, sudah mereka jadi korban, mereka pula yang disalahkan bahkan dihukum lebih berat! Belum lagi ya makin sedih kalau membaca komentar-komentar, julidan dan tudingan yang datang dari masyarakat a.k.a netizen kepada perempuan sebagai korban, yang seringkali bikin mata dan hati saya sakit ketika membacanya.

Sakit banget.

Can we just stop blaming the victims? They all sure don’t want to experience sexual violence, harassment or even rape, once in her life.

Astrid Maharani c

So do we. So do YOU.

Mungkin ada yang sempat membaca beberapa pemberitaan akhir-akhir ini mengenai beberapa kasus yang sudah saya sebutkan diatas. Saya tidak akan membicarakan detail mengenai beberapa laporan yang sempat saya baca di beberapa portal media dan juga beberapa laporan dari Komnas Perempuan sendiri.

Ada yang tahu cerita soal Tuti Tursilawati? Buruh migran perempuan asal Majalengka yang berniat untuk mendapatkan pekerjaan dan kehidupan yang lebih baik dengan bekerja di Arab Saudi, ternyata malah bernasib sebaliknya. Pada tanggal 29 Oktober 2018 lalu, ia di eksekusi mati oleh Pemerintah Arab Saudi atas tuduhan telah membunuh ayah majikannya di tempat ia bekerja. Ia pun ditangkap sehari setelah kasus pembunuhan tersebut terjadi. Pembunuhan yang ia lakukan semata-mata karena ia ingin membela dirinya yang selalu diperlakukan tidak adil dan mengalami kekerasan seksual. Ia bekerja selama 8 bulan dengan sisa gaji tidak dibayar selama 6 bulan, belum lagi ia sering mendapatkan pelecehan dan kekerasan seksual saat ia bekerja. Setelah membunuh majikannya, Tuti pun kabur ke Mekkah dengan membawa perhiasan dan uang sebesar 31.500 riyal Arab Saudi milik majikannya, ternyata dalam perjalanannya, Tuti diperkosa oleh 9 pemuda Arab Saudi yang juga merampok perhiasan dan uang yang dibawanya. Setelah menjalani hukuman penjara selama 8 tahun, berbagai upaya telah dilakukan oleh Pemerintah Indonesia dalam rangka membebaskan Tuti dari hukuman. Namun, disayangkan Tuti harus di eksekusi mati, bahkan tanpa notifikasi kepada pihak KBRI di Arab Saudi.

Ini hanyalah satu dari beberapa kasus ekeskusi mati yang dialami oleh buruh migran Indonesia.

Gak habis pikir memang… Kenapa ya sebegitu murahnya nyawa seseorang saat ini? Apakah pembunuhan juga lebih baik dibalas dengan pembunuhan? Apakah mengeksekusi mati terpidana pembunuhan akan menghentikan seseorang untuk membunuh orang lain? Kapan ya kita (dalam hal ini, Indonesia) bisa sedikit lebih humanis dalam memberikan hukuman kepada terpidana dan sedikit mengesampaingkan atau menghilangkan azas ‘menghukum sebagai upaya balas dendam’ atau alih-alih memberikan efek jera kepada para pelaku kejahatan? Bisakah kita sedikit saja, melihat dan mendengar keluh kesah dari kacamata korban terlebih dahulu tanpa harus menghakimi?

Yang lebih menyedihkan lagi ketika suatu negara bisa dengan mudahnya menghilangkan nyawa seseorang tanpa berusaha memahami akar permasalahan yang terjadi sebenarnya.

Minggu lalu saya sempat baca respon dari Duta Besar Arab Saudi di Indonesia terkait dengan kasus Tuti ini. Rasa sedih, marah, muak hingga tidak bisa berkata-kata lagi, adalah hal yang saya rasakan saat itu. Kok ya bisa beliau mengeluarkan pernyataan seakan-akan he is the purest human being?

Saat ini, lagi-lagi Indonesia merasa gamang dengan situasi yang ada. Sulit memang, ketika Indonesia ingin membela warga negaranya sendiri yang terpidana dan divonis hukuman mati di Negara lain, tetapi di saat yang sama, Indonesia sendiri masih menerapkan hukuman mati sebagai hukum positif.

Gimana mau ngebela, wong kita juga masih hukum mati orang? Kalau begini, gimana kita mau membela warga negara sendiri yang terkena vonis hukuman mati di negara lain?

Juga dengan kasus pemerkosaan Agni (bukan nama sebenarnya), lagi-lagi perempuan jadi korban, disalahkan, dan dihukum lebih berat dibandingkan dengan pelaku pemerkosaan, bahkan tanpa memedulikan hak-hak Agni sebagai perempuan yang telah menjadi korban dari kejahatan seksual tersebut.

Agni diperkosa oleh HS (inisial) pada saat keduanya sedang melakukan KKN bersama di Pulau Seram, Maluku pada bulan Juli 2017 lalu. Setelah membiarkan kasus tersebut beberapa waktu, Agni pun baru mulai berani untuk melaporkan kasusnya ke pihak kampus, namun karena lambannya pihak kampus menyelesaikan kasus dan pihak UGM menganggap bahwa kasus kekerasan seksual yang dialami Agni tidak termasuk pelanggaran berat sehingga tidak perlu penanganan yang serius, akhirnya Agni memberanikan diri untuk melaporkan kepada pihak kepolisian. Bahkan beberapa pihak universitas turut menyalahkan Agni, sebagai penyintas. Rasa aman dan terlindungi oleh pihak universitas pun tidak ia dapatkan, seakan-akan ia lah yang terus disalahkan.

Saya sempat membaca beberapa cuitan dari public figure yang giat dalam isu reproduksi seksual dan gender @catwomanizer: “Prinsipnya, pemaksaan kehendak terhadap seseorang tanpa persetujuan jelas tidak bisa dibenarkan, apapun alasannya. Jadi bukan perkara korban yang tidak bisa ‘menjaga dirinya’, tidak melawan, apalagi terkait dengan pakaian yang dikenakan korban.”

BUKAN. Jadi, stop untuk mengatur perempuan untuk mengenakan sesuatu yang dinilai sopan, tapi kita seakan-akan ‘memaklumi’ otak dan napsu liar kaum lelaki.

Yaa, namanya juga laki-laki, nafsunya lebih besar daripada perempuan.

Enggak, itu tetap tidak dibenarkan. If you really think that way, you have supported what-so-called the double standard of sexual behaviour. An understanding that from the point of view, men have an active sexual role while women have a passive sexual role. Hal ini sangat buruk karena standar ganda seksual ini sudah lama diasosiasikan dengan subordinasi tradisional bagi perempuan dan jelas sangat stereotip terhadap perempuan, when men engage in sexual activities will be judged as something positive, while women will always be judged negatively.

Jadi, jangan melulu menyalahkan penampilan perempuan, tanpa meminta kaum lelaki juga seharusnya bisa menahan nafsu dan lebih menggunakan akal sehatnya. Percuma kan, di sekolahin tinggi-tinggi sama orang tua, kalau perilaku seperti binatang?.

Dan, terakhir, yang baru saja terkuak dan masih terjadi lagi-lagi di ranah pendidikan.

Pada tahun 2012 lalu, kasus pelecehan dan kekerasan seksual secara verbal menimpa Ibu Baiq Nuril. Eks guru honorer di SMAN 7 Mataram, NTB yang kini terkena hukuman enam bulan penjara dan didenda sebesar Rp 500 juta setelah dinyatakan bersalah oleh Mahkamah Agung karena menyebarkan rekaman suara yang bermuatan kesusilaan. Padahal beliau juga sebenarnya adalah korban pelecehan dan kekerasan seksual yang ia terima dari Kepala Sekolah, tempat ia bekerja. Akhirnya ia pun merekam seluruh percakapan tersebut, dan tanpa sepengetahuan dan sekehendaknya, rekaman tersebut menyebar. Setelah ia di vonis bebas tahun 2017 lalu oleh PN Mataram, ternyata MA malah berkata lain dan memberikan hukuman tersebut kepada Ibu Nuril.

Meanwhile… yes, you right. Pelaku kekerasan seksual tersebut malah melenggang merasa menang dan masih memiliki kuasa di sekolahnya.

Hal-hal diatas benar-benar mengecewakan dan semakin membuat penyintas dan korban kekerasan seksual di luar sana akan semakin takut dan bungkam, ketika ia berusaha untuk membela diri dengan caranya masing-masing, karena lagi-lagi dan pasti masyarakat akan lebih menghakimi korban.

Parahnya, hukum kita belum cukup mumpuni untuk melindungi korban kekerasan seksual, khususnya dalam mengadili perempuan yang berhadapan dengan hukum. 

Pelecehan atau kekerasan seksual bisa terjadi di mana saja, baik tempat kerja, sekolah, rumah, atau ruang publik. Bagi teman-teman yang mendengar atau mengalami sendiri kekerasan seksual (apapun bentuknya) dan merasa takut untuk menyampaikan atau menceritakannya kepada pihak-pihak terkait, sila menghubungi:

– Komnas Perempuan (021-3903963/komnasperempuan.go.id), 
– Lembaga Bantuan Hukum Apik (021-87797289/apiknet@centrin.net.id/Twitter: @lbhapik), 
– Koalisi Perempuan Indonesia (021-7918-3221 /021-7918-3444/koalisiperempuan.or.id), 
– Bantuan psikologis untuk korban ke Yayasan Pulih (021-788-42-580/yayasanpulih.org)

WITT #30: A New Phase of Life, A Wife!

As you may already know or see my wedding pictures from my blog or my social networks channels, so we just got married on 11th of August, 2018 in my hometown Jakarta, Indonesia.

Yes, I am a wife from the lovely and kind-hearted man I’ve ever met.

I don’t mean to manipulate or exaggerate my words above, but it’s truly what I feel about him. He is the most amazing husband that I’ve ever had. Since the first time our relationship begins, he always keeps his promises and he is committed of what he said.

For some people, marriage can be a scary thing or even a strangest thing, but not for us. He is the most brave man I’ve ever met, even he is younger than me, but the way he thinks is even more mature than me. He is really respected with me who is still learning to be a feminist and wanted to have a healthy balance marriage.

When a lot of husbands out there, will demanding to change the family name after marriage …

He does not want to. He let me choose what I want, even my decision to keep my original and full name which is given by my parents.

Since we were in a relationship, I can be totally myself in front of him and that is the most important, so do him. For example, farting and burping can be the most impolite thing to do in front of people, but he is fine and always telling me “release your self …” ((LOL))

Or simply because he just wants to make me happy hahaha.

Marriage for us is something we hope, will keep as a teamwork, share each other feelings, be a good listener and a good adviser for each other, and a best friend for life. I know we both are still learning how the marriage works, what we have to do when things don’t work, or simply what we will cook for today. But what I knew, I found someone who never makes me question about my own self-worth, who supports me in the things that I really passionate about. And treat each other with an equality, someone who respects my heart, my family and my values. And I hope I do the same way to you.

I am not promising you that marriage life is easiest things to do, but it will be easier when we share everything, share our strength, weakness, communication, respect, love, passion, craziness and many more.

So bubz, let ’s enjoy the ride!

WITT #29: The only birthday wishes this year

All my life I’ve always been waiting for my birthday and countdown on it almost every year. But not this year, everything seems flies very fast than I ever thought. I even just realised yesterday that today my age turn into 28 years old.

Yes, I am that old… but happy!

Too many things going on on my mind this year; wedding, work, family, even thinking about what would happen with my life after marriage.

What I have to do and what I am going to do with my life?

Can I live my life and will still be happy even I have to stay far away from my family? Which already being my real home for 28 years. 

Last month, my grandma has passed away. It such a big loss for the whole family and brought many tears to us, especially for my Mom, who always took care of her all of her life, moreover this past 2 years. She was taking care of her which I could not imagine if I can do the same to her or not when she will getting older like my grandma.

And suddenly there was questions that hit me just when I saw my Mom crying over my grandma’s body.

What if it happens to my Mom someday?

 Can I still taking care of her, like she did to her mom? 

Can I still be by her side at the last moment, just like when she was with her mom?

I fight sometimes with her, we argued most of the times over small things, I even ever said that she is fussier when she is getting older behind her. Without I realized that wrinkles on her face that might be the rarest thing I will see in the next few years.

This feeling which always hit my mind every time.

I always feel grateful for what You has brought to me until today. I am thinking that my lives now are complete and I always feel I am beyond lucky to receive all these kindnesses from Him. The most Loving, Hearing, Seeing, Forgiving, and the most Responsive with His own way. I ever felt so bad yet terrible at the same time, but every time I talk to Him, I always feel good without I realizing He always gives answers to all my prayers even leads me to the answer which I might don’t like but He knows that’s what I really need.

This Ramadhan is an eye-opener and open my mind and happily has successfully made my heart feel closer to Him. And I hope it will bring me closer to Him, the most Merciful, in Ramadhan next year.

I will not ask for more on my birthday today, coz I have all those loves, happiness, kindness and everything from people that truly care about me. From a loving family which never replaced by anything in this world, from my parents who always lead, guide and loving me with their own way, from best friends who always got my back and always there whenever I needed even I often always ‘disappeared’ from them, from someone that love me of who I am.

Ya Allah, please make my mother and father always be happy and healthy every day. Please always protect them wherever and whenever they are and loving them as they always do to me and my siblings.

That is my only wishes.

I love you Mama & Papa.

Always Yours.

*

Picture from Pinterest.

WITT #28: Working vs Wedding (?)

OMG… It’s been almost 2 months since my last post on my blog. You don’t know how much I really missed to write in here as well.

I know being busy is the most cliche reason one that I have now, but I just can’t deny it. I’ve been busy thinking and managing my wedding. Seriously, it takes a lot of effort to arrange a wedding by ourselves. I am not hiring an event organizer to arrange and manage my wedding, just because I think I still can handle it by myself while I am still a full-time worker.

It is indeed VERY challenging! But I love every single detail to manage all of it.

While managing my wedding, I also still busy working as a full-time human rights NGOs officer (as you all may already know). It’s very tough job, I guess all of you who are working or have been joined with a human rights NGOs knows how really tough the job we are working on. We have to do all of the things like writing, administration, financial, handling projects, etc.

On the other hand, it is very challenging as well for me and my partner to arrange and collect all the legal requirements and paperwork for our wedding. For those who still did not know, I am going to marry a foreigner. He is a French. So basically, all paperwork we have to manage it’s different and a little bit confusing sometimes. We have to arrange all documents between these two countries, basically to follow their rules. As we know, these two countries are very different in all of the aspects. In Indonesia, the wedding practically will be based on the religious practice and views. While in France, the country is more secular, basically, their marriage will be held in the civil office rather than religious one. Since I am a Muslim, so I will have an Islamic ceremonial and yes, my partner is going to convert to Muslim.

I know all of you must be curious how I arrange my paperwork for the wedding?

I definitely would like to share my experiences how I arrange my paperwork for the wedding next time and hopefully, my experiences will inspire my blog readers here!

If you really want to know my wedding preparation, please subscribe my blog here so you will not be missed my blog posts here!

Love,

Astrid

 

Picture from Pinterest.

WITT #27: Another months to wish for!

OH-MY-GOD

I feel like this year time running very fast, who is agree with me?

It feels like it was just yesterday we celebrate the New Year 2018, but today we are already in April! The fourth month of the year. And next month we will soon have a Ramadhan month (if you are a Muslim, you are probably can’t wait to welcome the Holy month again).  It is a month that we, as a Muslim, always cannot hardly wait to feel the feast and celebrate it with our family. This year probably will be my last Ramadhan month to celebrate and enjoy the fasting month with my whole family (HINT. I am going to marry with someone that I love the most and soon this year, we will build our ‘new life’ together, insya Allah). 

Anyways, I will not be talking about Ramadhan month in my post today. But I would like to share ‘What I am Thinking of Today’ (WITT).

Can’t imagine that my WITT already has the twenty-seventh post today! If some of you still not aware what kind of post that I produce or make in this category, basically it will talk more about my feeling, my thoughts and random things around me.

Instead of posting about what people usually do during the 1st day of April, which commonly known as ‘April mop’, but I would like to share a little bit of my deep anxiety in these past few weeks.

What’s then?

I am thinking of climate change.

Yes, let me rephrase.

CLIMATE CHANGE.

It is worrying to know that our earth is getting much much much older today. When we are worrying more about our wrinkles, freckles, dark spots in our age every year, we do not realize that the earth we live in, also getting old. They do not show to us that they have freckles yet wrinkles, but it’s even beyond all of that. You probably know and realize there is always different feeling every year with our environment. I am living in Jakarta, Indonesia and I feel that the heat always different every day, somehow it gets lower as 25 degrees, but the other day it gets hotter like 34 degrees. That’s what we also have known as global warming.

I thought it just happen a lot in my country, with all climate changes, but in fact, I realised it also happen in anywhere else in this world. The 21st of March, 2018 actually was the first day of the spring season in Europe, but then, I saw in some of the countries in Europe there was still snow everywhere. The temperature even still lower than 6 degrees.

This is very worrying, indeed.

Another heartbreak moments once I have read an article from the Jakarta Post which has said:

Experts predict that before 2050, thousands of small islands and millions of houses in coastal areas across Indonesia will disappear due to rising sea levels caused by climate change.

As an archipelago island, Indonesia really faces a serious problem of environmental issues. The climate change problem in Indonesia not only about the rising of sea level, the polluted weather conditions, land degradation, flooding but also what we, as a human, always doing things which destroy our natural resources. Business enterprises also took part in destroying it.

As someone who is working on the human rights issue, also make me learn about our environmental issues. And for me, Indonesia has a serious problem about this. If you live in Jakarta, you absolutely could feel the weather and the unhealthy air that we breathe on the street… every day.

According to Vice, about 60 percent of Jakarta’s residents suffer from breathing problems associated with low air quality levels, according to a study conducted by Universitas Indonesia. Elevated pollution levels have also been linked to an increase in heart attacks and pneumonia.

I just wish that Jakartan and Indonesian people will be more aware of this kind of serious issue in our daily life. Sorry if I start this month by talking about a serious problem like this, but hopefully we can always do something to taking care of our environment.

Well, anyways… Hello April!

Loves, Astrid.

*

Picture from Pinterest

WITT #26: First post in 2018!

Well, everybody will definitely say this on their social media, just right after the new year 2018! Who’s agree with me now?

In here, where everyone is enjoying barbeque time with family, dinner with their loved ones and hanging out with their friends, I’ve always chosen to be here, staying in my home, well technically in my lovely big bed, listening to the sound of many fireworks around my neighbourhood and this year… ‘enjoying’ my flu and fever.

I forgot since when I am extremely rare to go out during New Year, maybe after I graduated in 2012. Not because I don’t have friends to go out, but I just not really into ‘the celebration’ of the new year. For me, I prefer to stay at home, contemplate what I’ve been done this year, what I did to others, and what I will do in 2018.

Since 2014, I got chances to travel a lot inside and outside the country, I’ve gained so many experiences and many lessons learned almost every day, had chances to meet new networks and friends. Well, pretty much more than I have expected in my every New Year Resolutions and I feel very grateful for what I’ve been through.

2018 will be a year that I will start a new journey and a new phase of life with someone that I love the most! We just hope everything will run smoothly and everything will be fine as we expected. I also hope that I will have chances to travel around the world, of course, this year will be with my plus one.

So, what is your New Year resolution? You definitely can share your thoughts with me in comments below.

Oh anyway, a very happy NEW YEAR to all my readers!

Let’s hit another dream and make it happen!

[Picture from Pinterest]

WITT #25: No more using MAS!

I would like to share with you about my experience used Malaysia Airlines (MAS) flight company. So this was not my first experience using this airline company, but sorry to say, I think it will be my last time using this airline. I have heard so many people complaining about this airline because of the airline quite famous for their delayed or cancelled schedule and also their delayed baggage ‘services’.

And it just happened to me yesterday! I did not found my suitcase once I landed in Jakarta from Manila. So this is what happened before…

Friday, 15 December 2017

– 10.30 am (Manila time): I arrived at Ninoy International Airport Terminal 1, where Malaysia Airlines located in. I have online checked-in through their website, so I thought I just need to print my ticket there because I don’t want to put any baggage. But then the staff said that I have to put my cabin suitcase in their baggage because the weight is up to 12 kilograms. But I said “I just need one hour transfer time in KL, can you make sure that the baggage will arrive in time in Jakarta?” and she replied, “No worries, Mam. We will prioritize your baggage with the tag.” then she showed us the tag ‘HOT TRANSFER’ with a pink colour. Then finally I have to let them put my cabin suitcase in the baggage.

– 13.14 (Manila time): Our flight MH807 starts to take-off!

– 17.15 (KL time): Landed in Kuala Lumpur. I had to run once I walked out from the airplane, because my transit time is only for an hour, and it already passed around 15 minutes or so because the flight a little bit delayed. Fortunately, from KL to Jakarta it’s located at the same terminal but different a few gate numbers.

I was in a rush because actually I only have time around 25-30 minutes to finally boarding to another plane. Once I found the Gate H2, I went to the toilet first before I enter the security check.

I always have had the feeling that I really afraid my suitcase will do not have enough time to be moved to my other flight to Jakarta.

Then, yes, what I always thoughts is right.

What I always worried, it happened to me.

– 20.00 – 21.00 WIB (Jakarta time): I have safely landed at Soetta Airport, I walked a lil bit faster to go to the Autogate Immigration then to the baggage belt.  The first belt baggage came with a sign ‘Priority Baggage’, so I was thinking mine will be there. After waiting for 30 minutes, I couldn’t found my suitcase, then finally I realised that the sticker baggage already changed to AirAsia. Then I checked with the airport staff, and he said, the last baggage for Malaysia Airlines is already done 15 minutes ago! And I was like, WHAAAT… There are still around 10 people (more or less) who still waiting for the bag with me, stand nearby the gate even sat in the trolley. The staff escorted us to the ‘Lost and Found’ office, where a lot of people also had the same problem with me.

Their complaints were the same. This is strange because even the airport staff already gave our suitcases with ‘HOT TRANSFER’ and ‘PRIORITY’ tags, but it did not affect anything. Why they have still left our baggage in KL?

These are tags that they put it in my suitcase!

If the reason because of short transit that we had, they might have to change and improve their service to be faster or at least put more attention to detail. Don’t blame your passengers and says it’s our risk who booked flight tickets with a very short transfer, but with their tight schedule, they have to improve their service tho.

Saturday, 16 December 2017

– 12.00 pm: I called their office which located in the Soekarno Hatta International Airport Terminal 2 D, and she said, that my suitcase still did not find yet.

– 02.00 pm: They called me back and said that my suitcase has been found and they will send it directly to my home.

After waiting for almost 7 hours, I did not receive any call from them, so I thought to call their office again. They promised to call the agent and let me know when my suitcase will be delivered.

Even finally my suitcase was arrived, around 23.00 almost midnight, but I still feel confused why this kind of thing can happen (?)

I really hope MAS will improve their services because I heard about this not only a few times, but many times, even my boss and my colleague also experienced the same with me.

Is there anyone here who also experienced the same? Share your comment down below!

 

WITT #24: We meet again, Dec!

STORIES

Finally, we are in the last month of 2017!

Even I am not celebrating Christmas but I always love to welcome December. The peak season of many things, specifically for work. From my experiences, we usually have a lot of works to do 3-months before the end of the year. This month I will still keep busy with giving a training, organize the conference, finalize some reports, etc.

Recently, I also was thinking about to make my blog into a business, instead of only to share my thoughts, hobbies, and feelings. I want to make something different from my routines working schedule and inspire my readers from what I wrote and what I create. Therefore, I won’t stop learning, reading, doing some research and really hope one day I can make a good business of what I really love to do.

Since I was a little, my parents always let me study or learned by myself. They weren’t always demanding me to be what they want and let me choose what I really want and need for myself. Most of the times, they were busy with their 9 to 5 work and almost rare to accompany me, even just to finish my homework. That time, I always thought that I cannot make it, gave up etc, but fortunately, it always gave me more spirit to bring out the best of me and show to them, that I can be better children and will always make them proud of me.

I was always kept myself busy with my friends, joined and involved in many organizations when I was in the university. Many ups and downs of my study, friendship, relationship and a lot of difficulties I had already experienced. I did not realize that it gives me a strength to face every problem wisely and to know what is the best for myself. Even, sometimes I also complaining and whining, but then I feel grateful for what I have and many experienced I’ve ever been through.

So for you who live in a good and having a prosperous life, don’t forget to always feel grateful and enjoy your life to the fullest.

See you very very soon, 2018!

With love,

Astrid

WITT #23: Sebulan lagi Tahun Baru!

Sore ini baru saja saya disadarkan kalau sekarang kita sudah hampir memasuki penghujung bulan November 2017. Waktu benar-benar cepat berlalu, kadang saya mengharapkan agar waktu dapat berjalan perlahan, tapi berbeda dengan kali ini. Rasanya saya ingin sekali cepat-cepat memasuki tahun 2018!

Emang ada apa sih?

Masih rahasia, hehe.

Sebenarnya setiap memasuki penghujung tahun, perasaan saya bercampur aduk. Seringkali merasa sedih, karena harus meninggalkan momen-momen indah yang sudah kita lewati di tahun tersebut. Beberapa tahun belakangan ini, seketika Allah SWT mengabulkan doa-doa dan harapan ku satu per satu. Rasanya sampai gak bisa diungkapkan dengan kata apapun, kecuali alhamdulillah.

Bisa dibilang tahun 2016 dan 2017 merupakan dua tahun terpenting dan membahagiakan dalam hidup saya. Begitu banyak kejadian, pelajaran, pengalaman, pembelajaran. Pokoknya di kedua tahun tersebut, saya merasa dari berbagai kejadian yang saya alami, telah menjadikan diri saya menjadi pribadi yang lebih baik, juga meningkatnya proses pendewasaan yang ternyata (terkadang) terjadi di bawah alam sadar kita.

 

17 freaking awesome affirmations for 2017
Source: Pinterest (#makelifegood)

 

Tapi yang jelas, untuk tahun depan resolusi, doa dan harapannya gak mau terlalu muluk-muluk, semoga semua rencana yang telah direncakan dapat dijalankan dengan lancar dan baik!

Kalo kalian, ada yang sudah buat New Year Resolution belum? Yuk, sila di share di kolom komentar di bawah ini!

Semoga aja wishlist dan resolusi kita semua dapat terwujud di tahun depan!

Bisous,

Astrid