Ngopi Bareng Keluarga di #PasarKopiCipete

Cipete itu salah satu daerah di bilangan Jakarta Selatan yang kini cukup hype dengan berbagai kedai kopi dan kafe yang terkenal, baik karena kopinya yang ciamik rasanya, maupun tempatnya yang Instagrammable. Salah satunya pasti udah gak asing lagi, yaitu Twin House. Tempatnya yang homey dan makan juga minuman yang enak-enak banget, tempat ini jadi salah satu tempat favorit saya dan keluarga kira-kira sejak akhir tahun 2016 atau awal tahun 2017 lalu.

Sebagai orang yang tinggal sejengkalan dari daerah Cipete, Cilandak dan sekitarnya, saya merasa bersyukur sih, soalnya saya dan beberapa anggota keluarga adalah pecinta kopi! Jadi, begitu tau dari Instagram ada acara Pasar Kopi Cipete di Twin House, kita udah janjian dari jauh-jauh hari.

Next saya akan coba review soal tempat, makan dan minuman yang disajikan di Twin House, tapi sekarang, udah gak sabar banget buat cerita Minggu santai yang saya habiskan bersama keluarga dengan ngopi bareng di #PasarKopiCipete.

Jadi, kalau gak salah sekitar akhir Februari atau awal Maret, acara ini sudah disosialisasikan di Instagram. Kebetulan karena saya follow IG nya Twin House, jadi tahu deh soal informasi acara ini. Ide awalnya untuk menggabungkan seluruh kedai kopi yang ada di daerah Cipete, mungkin juga membangun suatu ‘persaingan’ sehat antara kedai kopi kali ya (sotoy!). Tapi apapun idenya, menurut saya dan keluarga saya ini ide yang keren banget! Jujur selama ini beberapa kedai kopi yang menjadi langganan saya memang adanya di Cipete, jujur aja saya beberapa kali memesan Kopi Tuku, Animo,  Dua coffee dan yang gak pernah absen setiap mampir di Twin House adalah cappuccino-nya.

Iya, sebegitu cintanya sama apapun yang berbau kopi!

Kami sengaja mau dateng kesini pagi hari, selain mungkin masih belum terlalu ramai kita pun masih dapat tempat di salah satu tikar pikniknya yang ada di halaman, jadi jam 8 pagi keluarga udah mulai kumpul di rumah deh! Karena dari iklan yang ada di Instagram udah diingatkan sebaiknya menggunakan taksi online, jadilah kita booked taksi online untuk menuju ke Twin House. Untung bangeeet jarak dari rumah kurang lebih 4 km!

 

IMG_20180325_092721
Suasana pagi yang masih rapih, tidak terlalu ramai, teduh dan lumayan adem untuk bersantai

 

Tepat jam 9.30 pagi, kami tiba di acara #PasarKopiCipete. Saya dan keluarga baru sadar kalau ternyata ada sekitar 40 kedai kopi yang hanya ada di daerah Cipete! Dang! Agak kaget pas baca spanduknya. Dan gak menyangka juga kalau daerah Cipete sekarang ini jadi berkembang banget, dulu biasanya kalo soal kedai kopi, kafe maupun restoran daerah yang pasti dikenal diantaranya, Kemang dan Senopati.

 

img_20180325_095854.jpg
Spot Kompetisi Meracik Kopi

 

Dari sekitar 40 kedai kopi, sayangnya hanya ada sekitar 20an kedai yang menjadi tenants di acara #PasarKopiCipete. Setelah hunting dan mencoba beberapa kopi, Tuku masih jadi favorit sih! Harusnya sama Animo Bread Culture juga, tapi sayang gak ada booth nya, hiks 😥

 

img_20180325_094328.jpg
Si baby yang langsung tepar setibanya di bean bag Twin House dan saya yang gak lupa dengan Kopi Tuku nya

 

Bagi yang gak bisa atau gak biasa minum kopi, jangan sedih. Ada beberapa tenants yang menjual gelato es krim, ice cream sandwich, Thai tea, beers dan soft drink lainnya. Ibu saya karena bukan penggemar kopi jadilah beli Thai Tea. Kakak saya karena pecinta es krim dan suka banget mencoba hal-hal atau rasa baru, dia sempat beli salmon ice cream sandwich. Salmon nya sendiri salah satu brand yang lumayan terbaru, milik salah satu artis ibu kota, Hesti Purwadinata, namaya Lox Smoked Salmon. Iya, es krim yang rasanya savoury dengan irisan salmon di mixed di dalam es krim nya. Rasanya? Ya salmon dingin aja sih. Untuk beberapa orang mungkin akan ngerasa aneh sama rasanya, karena gak biasa.

Jangan dikira di #PasarKopiCipete cuma bisa ngopi-ngopi aja, tapi ada talkshow, kompetisi meracik kopi, akustikan dan sebagainya. Nah, berhubung kita udah dari pagi da semakin siang sudah semakin ramai dan panas, karena kami juga bawa 1 bayi dan 1 balita, jadilah kami kembali ke rumah sekitar jam makan siang.

Ada untungnya sih kita datang pagi, ternyata sekitar jam 3 atau 4 sore, hujan besar pun mengguyur daerah Jakarta Selatan sekitarnya! Mudah-mudahan acara #PasarKopiCipete tetap berjalan lancar dan seru ya walaupun hujan menghadang.

Tapi kami semua senang banget sih, ada acara khusus pecinta kopi seperti ini, semoga aja ini jadi acara rutin tahunan dan semoga tahun depan tenants nya juga semakin banyak dan bervariasi.

Nah, kalo kamu gimana weekend nya hari ini? Semoga hepi juga ya menghabiskan waktu bersama keluarga 🙂

Love, Astrid.

Advertisements

Jelajah Nusantara Bersama Skyscanner: Mimpi Bulan Madu ke Pulau Komodo!

Pertengahan tahun ini merupakan tahun penting dalam hidup saya dan pasangan. Karena, tahun ini kami berencana untuk menikah dan langsung bulan madu ke Pulau Komodo. Pulau Komodo adalah salah satu destinasi impian pasangan saya bahkan sejak dari ia kecil dan saya ingin mewujudkan impian pasangan untuk berkunjung ke pulau tersebut.

Flashback tahun 2016 lalu, saya bertemu dengan seorang lelaki yang kini adalah tunangan sekaligus calon suami saya. Kebetulan pasangan saya adalah WNA Perancis, sejak awal pertemuan ketidaksengajaan kami berdua di kota Toulouse, Perancis. Sejak saat itu, dia selalu membuat saya bahagia dan jatuh cinta untuk kesekian kalinya (ciyeee…). Walaupun harus terpisah beribu kilometer antara Indonesia dan Perancis. Tetapi, kami akui hubungan jarak jauh ini membawa petualangan tersendiri buat kami berdua. Setiap kami bertemu, kami selalu ingin menghabiskan liburan dan berpetualang berdua baik di Perancis maupun Indonesia!

Tahun lalu, saya sukses membuat pasangan saya juga jatuh cinta dengan keindahan kota Yogyakarta dan sekitarnya. Saya ingin menularkan rasa kecintaan saya (sejak dahulu) terhadap kota ini kepada pasangan saya, dan yes, saya berhasil! Selama ini, dia ‘buta’ dan tidak terlalu mengetahui ada apa di Indonesia, selain Bali dan Komodo, hewan kesukaannya.

Pemandangan Borobudur di lihat dari Punthuk Setumbu saat menunggu matahari terbit. Foto diambil oleh: Igor G.

Setelah tahun kemarin kami gagal melakukan perjalanan ke Pulau Komodo, ia pun sepakat untuk menjadikan Pulau Komodo sebagai destinasi bulan madu kami tahun ini. Jadi, saatnya sekarang kami berburu tiket pesawat murah untuk ke Labuan Bajo deh!

Kalau ditanya apa yang ingin saya lihat dan kunjungi di Labuan Bajo, jawabannya banyak! Tapi berhubung saya pecinta warna pink tentu saya ingin sekali melihat keindahan Pink Beach. Menikmati dan melihat keindahan laut di sekitar Labuan Bajo dan Pulau Komodo, berlayar dari pulau satu ke pulau lainnya juga pasti sangat romantis! Tentu semakin berkesan dan romantis kalau kita melihat indahnya matahari terbenam dan matahari terbit diatas dek kapal yang sedang mengarungi sekitar kepulauan disana.

Nah, saya pun juga sudah berencana nih, untuk beli oleh-oleh yang menjadi khas dari Labuan Bajo! Karena pasangan saya suka banget sama warna-warna cerah, jadi saya ingin sekali membelikan pasangan dan juga calon mertua saya, Kain Songke dan aksesoris mutiara. Kain songke adalah kain tenun khas dari daerah Manggarai! Calon mertua saya juga suka sekali mengoleksi kain-kain khas dari seluruh dunia. Warna-warnanya yang cerah dan cantik, pasti mereka suka sekali dihadiahkan kain tenun songke! 🙂

Oh, tentu ini yang tidak akan terlupakan juga! Berhubung saya dan pasangan suka sekali dengan yang namanya snorkeling. Ini akan menjadi agenda utama kami untuk menikmati keindahan di bawah laut di Labuan Bajo. Melihat keindahan biota di bawah laut, bermain dengan ikan-ikan cantik dan berenang di air sejernih kristal. Wah, jadi benar-benar gak sabar untuk bulan madu, eh, maksudnya untuk menjelajahi Nusantara dengan pasangan saya!

Sejujurnya, apa yang saya ingin lakukan diatas adalah upaya saya untuk membuat pasangan saya merasa lebih jatuh cinta dengan Indonesia secara keseluruhan, tidak hanya dengan keindahan kota Yogyakarta (dan juga saya, tentunya hihi), tetapi keindahan yang tidak terkalahkan yang hanya ada di Labuan Bajo, Indonesia.

Nah, biasanya saya selalu melihat jadwal penerbangan dan membeli tiket pesawat di Skyscanner. Selain pilihan harga tiket dan maskapainya yang sangat beragam, harga tiketnya pun terbilang murah jika dibandingkan dengan menggunakan aplikasi lainnya. Dan sekarang saya dengar, kini Garuda Indonesia juga menjadi salah satu maskapai yang memiliki penerbangan langsung (direct flights) dari Jakarta ke Labuan Bajo, lho!

Saya sih pasti gak akan terlewat untuk beli Tiket Pesawat Garuda Indonesia demi terwujudnya mimpi bulan madu ke Pulau Komodo! Yaaaaay

Foto diambil saat liburan kami ke Yogyakarta tahun lalu, tepatnya di Pantai Wedi Ombo dan Punthuk Setumbu.

Disclaimer: Artikel ini diikutsertakan dalam lomba blog yang diselenggarakan oleh ID Corners dan Skyscanner.

Happy Life Before 40s: Investasi Terbaik ada di Tangan Kamu!

Tahun ini saya akan beranjak usia yang ke-28 tahun, sebagai seorang perempuan lajang terakhir di keluarga, seringkali merasa dimanjakan sekaligus terbebani, kenapa begitu? Semenjak saya resmi bekerja, saya berniat untuk membantu kedua orangtua dan menjadi salah satu tulang punggung keluarga, bersama dengan kakak-kakak saya yang lainnya. Walaupun saya bekerja di salah satu organisasi non-profit di Jakarta dengan terbatasnya jaminan perlindungan pribadi masa depan, saya tetap memikirikan untuk menjadikan asuransi sebagai salah satu hal terpenting untuk melindungi saya pribadi beserta keluarga di masa depan.

Kebetulan, karena orangtua sudah pensiun sejak 10 tahun lalu dan keduanya sudah dijamin oleh salah satu perusahaan BUMN dimana Ayah saya bekerja dahulu, jadi saya sering memikirkan bagaimana masa depan saya nanti ya?

Menginjak usia seperti saya ini, tuntutan dan tanggung jawab-nya bejibun! Percayalah! Hidup di Indonesia, usia seringkali menjadi suatu ukuran, bahkan seringkali hambatan, bagi perempuan untuk melangkah ke dunia luar. Padahal, sebenarnya perempuan memiliki banyak kemampuan yang belum tentu dimiliki oleh kaum lelaki pada umumnya. Bahkan, kami jauh bisa melakukan berbagai macam hal dalam satu waktu! Gak percaya? Yuk, lihat sosok Ibu kalian masing-masing 🙂

Itulah kenapa, bagi saya, merencanakan investasi melalui pendidikan, kesehatan dan perlindungan jaminan hari tua merupakan faktor-faktor terpenting yang harus diperhatikan dalam memilih atau mempertimbangkan asuransi terbaik untuk masa depan kita.

Sedikit kilas balik tahun 2016 lalu, saya sempat melakukan operasi pengangkatan kantung empedu dadakan! Kenapa dadakan? Karena saya sendiri selalu merasa sehat-sehat saja dengan tubuh saya dan tidak pernah merasakan sakit sedahsyat waktu itu. Jadi, menurut diagnosa Dokter, saya terpaksa harus melalukan operasi kantung empedu. Sedih rasanya, karena saat operasi tersebut, saya sedang bergabung dalam program fellowship selama 3 bulan lamanya, yang berlokasi di Jenewa, Swiss.

20160630_144850
Circa 2016 – Berkesempatan untuk berpartisipasi di dalam Dewan HAM PBB, Kantor Perserikatan Bangsa-Bangsa (PBB) di Jenewa, Swiss. Foto oleh: Astrid Maharani

Jauh dari orang tua, keluarga dan teman-teman, membuat saya rasanya ingin pulang! Tapi karena ini merupakan salah satu langkah baik bagi masa depan saya, saya tidak mau kendala kesehatan seperti ini menjadi kendala lagi bagi saya untuk meraih impian! Jadi, saya (dan juga kalian) harus lebih hati-hati dengan kesehatan kita saat ini, karena kita tidak pernah tahu kan apa yang akan terjadi nanti?

Nah, beberapa waktu lalu saya sempat menemukan dan membaca daftar asuransi jiwa unit link yang dimiliki oleh Commonwealth Life. Selain menawarkan Asuransi Jiwa, Commonwealth Life juga menawarkan Manfaat Asuransi terbaik yang kita butuhkan untuk masa depan. Gak percaya? Contohnya, asuransi INVESTRA Link Extra. Asuransi ini memberikan manfaat perlindungan asuransi jiwa dan manfaat jatuh tempo sampai dengan tertanggung mencapai usia 99 tahun! Pilihan asuransi tambahan berupa asuransi kecelakaan, asuransi kesehatan, asuransi perlindungan penyakit kritis sampai dengan asuransi pembebasan pembayaran premi!

Tanpa banyak pertimbangan, saya langsung memutuskan untuk memilih asuransi jiwa terbaik untuk saya, karena Investasi Terbaik ada di tangan kamu! #HappyLifeBefore40s

Featured image: Saya di depan kantor PBB di Jenewa, Swiss

Blog post ini bukanlah post berbayar, tetapi ikut serta penulis dalam kompetisi Writing Competition yang diselenggarakan oleh Commonwealth Life.

7 Things Why You Have to Stop Body-Shaming

Why your skins look so pale? Why you look even fatter than last month? Why your skin looks even darker than usual? Why, why, why…

I bet you all heard this kind of ‘illness’ conversation once in your life. Most of the times, in here we are getting used to starting a conversation with ‘Kok kamu gendutan sih? Kok kamu kurusan sih? Kok kamu kelihatan gendut di foto? Kok, kok, kok…’ instead of hearing people ask you with ‘How are you? How is your work? How is your family? etc’.

Why I said this conversation is ‘illness’? Because that conversations will leads to another problem of that person, which you may not or will never understand the reason.

And it’s absolutely body-shaming.

What?

Body shaming is the act or practice of humiliating someone based on their body type by making critical and/or mocking statements about their body shape, size, etc. A lot of media has framed the ideal picture of a woman is the one who has a sexy body, white skin and long hair. And, sorry to say, there are many social media platforms through its public comments also highly contribute the act of bullying and body shaming individuals for their appearance. Am I wrong, if I said that currently, media has contributed how we define a woman looking beautiful? And how our culture actually really love those thin and white women, which we can see it in print ads, video, movie, magazine, etc.

ff7f9dfbfa8989e4d5de340cdc082dfe

In our society, that kind of acts has been rooted since long time ago, it’s even has become the usual or common thing which done by closest friends who is shaming their friends like that. They think it’s fine to do body-shaming like that with their friends as an act that we-so-called-being-honest, but the fact, it is still considered not cool. At all.

Here is why I, you and we HAVE TO STOP body shaming:

  1. FYI, it’s not cool at all: Let me know is there a good thing that comes out of putting someone else down? By calling they are fat, too skinny, too many acne or any other negative things, it only creates hostility between you and other people around you. Me, myself never heard that bullying will solve any issues, no never. Not even to invites people to change their lifestyle so they will look perfect as you want. If you want to advise someone or your friend about their health, tell them by express your concerns without using that disgusting words. And nah, not in a social media.
  2. It can lead to their psychologies: People is different, how we look at people are different too! We never know someone that we bullying, may have a very sad story in their life. They may have such difficult times, to fight and reach life that they want. For someone with low self-esteem by listening how fat or skinny they are could make a very bad impact on their psychologies. They will think that they are not good enough to be with a handsome boy or beautiful girls because they think, they’re just physically not good enough. It also leads to hate. Hate about people which said that they’re ugly or at worst, hating themselves.
  3. Impact of their eating disorders: it also includes their eating disorders impact, such as; anorexia, bulimia, etc. In the Western world, anorexia is a very very serious problem. It is also highest mortality rate of mental illness in the world. I’ve ever watched a Netflix movie “To the Bone” with Lily Collins as the main actress. The movie was trying to show how is it like to live with anorexia nervosa and how they really struggling to face it. From that movie, I suddenly realized how is actually feel difficult to be like them. There are people who really want to be skinny so that they try so many diets tricks, but the other even have to fight and struggle to get their normal weight. But there is also another people who simply just want to continue their life, without having to think about what people said about them. I really love Demi Lovato and Ashley Graham, they are two of inspiring women for me. Demi is only one of the hundreds of actresses who has struggled with her bulimia and eating disorders for years. It must be hard for her to recovery from eating disorders. And Ashley… she just perfectly beautiful for me. As a body activist, she wants to empower women to fight with their body insecurity and how to love their own body. And I really love how she can be very confident with herself and showing that self-acceptance is way more important.
  4. Adding more enemies: if you really want to have and make some friends with people, just simply stop body-shaming them. We have enough problem in this world, just stop being controlling and telling people why and how they should live their lives. Stop give comments about what people look alike on their vlogs, stop hating people just by their looks without you really know about them, it is just not your job to scrutinize them.
  5. Stop ruins someone’s life: you really never know how someone who has low self-esteem can live their life, right? Making them feel that they just not worth in this world, also can be very dangerous. Dealing with this negativity is very tiring, we all know it. We never know how vulnerable they are. Lot of news I heard, girls committing suicide just simply they got bullied for being fat, skinny, or their sexual orientation is different. So stop ruining someone’s life!
  6. Increasing insecurity, decreasing self-esteem: I probably one of the hundreds of girls who sometimes still have low self-esteem, even from outside I look very ignorant. And I also have this insecurity feeling about everything, including about what people say and think about me. I always have the feeling that maybe I am the one who just too overthinking because I still experience it even until now. But seriously, being bullied by people around you will definitely contribute to this.
  7. What you plant now, you will harvest later: if you plant negativity, then that’s what you will get in return, vice versa. So stop body shaming and bullying, we just don’t want if this will contribute to our next generations. Love yourself first, before love other people.

Keep your self-love, self-acceptance and always be confident of what you look like with all our diverse shapes and colours, will make us fight back against bodies image on the media. Watch this short video, which still relatable with this post.

Love, Astrid.

Picture illustrations from Pinterest.

 

 

Stardust by Bridestory Fair 2018

Seneng banget akhirnya bisa datang juga ke Bridestory Fair 2018! Kali ini event nya diselenggarakan di Grand Ballroom di Sheraton Hotel, Gandaria City. Mumpung dekat dari rumah juga, jadi emang udah niat banget untuk datang ke acara ini dari jauh-jauh hari. Apa sih Bridestory Fair?

Yes, it is an annual wedding fair which held by Bridestory.  Rata-rata memang yang datang dan berkunjung ke pameran ini tentu adalah pasangan muda yang tahun ini akan menyelenggarakan pernikahan, ada yang juga datang dengan orang tua, teman, sahabat, ataupun keponakan, kayak saya ini. Jadi, jangan heran kalau di beberapa foto ada ‘penampakan’ dari wujud keponakan saya.

Okay, let’s go back to the Bridestory fair!

Saya suka banget sama tema Bridestory Fair tahun ini, yaitu stardust. Kita bisa lihat hampir di seluruh ruangan Ballroom yang disulap dengan kerlap-kerlip lampu bak bintang-bintang di malam hari. Bahkan lebih serunya lagi ada satu ruangan yang di sulap benar-benar seperti kita berada di luar angkasa yang bertaburan dengan bintang-bintang.

Kira-kira kayak diatas penampakannya. Keren banget sih emang kalau dibayangin pernikahan dengan dekorasi kayak di atas ini. Dekorasi ini hasil karya dari Suryanto Decoration dan Lightworks.

Terdapat sekitar 100 wedding vendors yang berpartisipasi dalam pameran kali ini. Mulai dari wedding consultant service, wedding planner and organizer, photographers, wedding decorations, wedding costuems, seserahan decorations, wedding cakes, wedding invitations, dan masih banyak lainnya. Hampir semuanya bikin mupeng bangeeet! Suka banget sama desain-desain dan tema-tema yang ditampilkan di dalam Bridestory fair tahun ini. Kebetulan karena saya berniat untuk menyelenggarakan pernikahan pertengahan tahun ini, jadi memang lagi mencari banyak inspirasi dan referensi baik dari pameran pernikahan maupun dari orang-orang terdekat. Saya juga akan coba share beberapa vendors yang cukup menarik buat saya di postingan saya kali ini ya!

Saya sempat menyambangi beberapa vendors, dan sebenarnya lebih tertarik dengan beberapa vendor seperti wedding cake, decoration dan invitations sih! Ternyata trend saat ini benar-benar berkembang pesat dari beberapa tahun sebelumnya. Inovasi-inovasi terbaru pun kini mulai membanjiri, ide-ide out of the box bisa dengan mudah kita temui di beberapa vendor pernikahan yang ada di Bridestory Fair 2018 kali ini!

Kayak yang satu ini nih, vendor ini salah satu vendor yang terbilang unik! Mereka terkenal dengan gaya undangan yang menggunakan material acrylic.

 

IMG_20180210_122731
Premium Invitation made by acrylic
IMG_20180210_122839
The Vows

 

 

IMG_20180210_122845
Nah, ini vendor yang memproduksi premium invitation made from acrylic!

 

Awalnya saya sih sudah sempat melihat beberapa inspirasi undangan pernikahan seperti yang mereka produksi diatas ini di inspirational board yang ada di Pinterest saya. Tapi begitu lihat aslinya, ternyata bener-bener keren banget! Soal harga memang terbilang mahal, untuk 1 set bos invitation nya di bandroll sekitar Rp 173.900,- dengan minimum pemesanan untuk 200 undangan! But the price is worthed with the high-quality invitation that they made! Undangan ini tentu jadi kenangan tersendiri bagi si penerima, karena kita bisa menggunakan kembali acrylic box undangan tersebut.

 

IMG_20180210_120705
Installation collab by Pyaraphoto x Bitte Design Studio

Nah, kalau diatas salah satu instalasi pameran dari salah satu wedding photographer yang sudah cukup ternama di belantara Bridestory. Kamu bisa cek juga profile Instagram nya for more portfolios!

IMG_20180210_120036
Beautiful cakes decoration by “Gordon Blue Cake”

Selain vendor undangan pernikahan, saya juga menemukan dekorasi kue pernikahan yang cantiiiik sekali. Selain wedding cake, Gordon Blue ini juga punya kreasi lainnya, ada macaroon wedding cake, dan lain-lainnya. Pokoknya cake jaman now banget deh, anyway udah ada yang udah pernah coba ini?

IMG_20180210_120753IMG_20180210_120858

Anyway karena ini merupakan wedding fair pertama yang aku kunjungi, ternyata pernikahan jaman now benar-benar menguras duit ya? Beberapa waktu lalu dan hingga saat ini, maraknya tema wedding rustic yang terkenal dengan desain barang-barang antik dan bekas. Cukup menarik, bagi pasangan yang memilih tema klasik untuk pernikahannya.

Mempersiapkan pernikahan saat ini apa-apa terlihat seperti harus mahal dan glamour. Padahal hal yang lebih penting lainnya, kita sendiri yang harus pandai-pandai memilih dekorasi dan kebutuhan pernikahan dengan matang. Jangan memilih sesuatu yang kita inginkan saja, tapi harus cerna betul apa yang benar-benar kita butuhkan. Itulah yang saat ini saya rasakan, penting juga untuk selalu mendiskusikan every details of the wedding preparation with our significant other. Jangan sampai, salah satu dari kita memaksakan kehendak masing-masing, sampai akhirnya jadi pemicu permasalahan di hubungan kita ya.

Menurut teman-teman, tema pernikahan apa ya yang bakalan ramai di tahun 2018 ini? Jangan lupa komen di bawah ini ya..

What does it feel to be a women pedestrians in Jakarta?

Yes, maybe for some of you who ever been visited Jakarta or at least read any news in online social media ever heard about this kind of issue. Jakarta is a big city, yes even almost as big as Singapore, let say.

In some of the Southeast Asian countries, we might have this common problem about pedestrian in the capital city. Jakarta is one of the big city in Indonesia, which half of its people either using private transportations (like, car or motorcycle) and public transportation (bus, the commuter line, taxi, angkotojek online, etc).  According to the Jakarta Post, as of 2017, there are about 4.8 million cars in Jakarta and about 13.6 million motorcycles.

Yes, it’s big numbers, right?

I actually one of Transjakarta users in which also quite often to access pedestrian road. Transjakarta itself is the name of bus company which own by our local government here. I am working in the central part of Jakarta, where some part of the area has very good pedestrian way, but the other part still worst even not accessible to walk just because of there is a lot of development nearby or hijacked by motorcycle users.

This is one of the problems to walk in a pedestrian way in Jakarta. A lot of motorcycles users take pedestrian way to avoid a heavy traffic jam on the road. Besides that, you will see a lot of food stalls or trucks parked in pedestrian, in which you will feel either annoyed by them or tempted to buy what they sell (but anyway, it’s unhealthy). There are just a few problems which commonly happens in Jakarta, but actually, the main problem which happens to women pedestrians even far beyond of it.

This week, to be exact on 22nd of January is known as National Pedestrian Day in Indonesia. And I would like to share my experiences also maybe a lot of women experiences dealing with the pedestrian road in Jakarta.

Cat-calling. Girls, be prepared for this! You might hear a lot of guys on the street will tease you by whistle or call you with ‘Mba.. Mba’ or even ‘Neng, neng..’ its a nickname to call girl like Miss, in English. They even often look at you from head to toe, just because you wearing a casual cloth which they thought intentionally to see their attention.

Yes, it sucks, I know.

Sexual harassment. I never had this kind of experience, but I knew some friends or heard some girls who experienced this kind of thing. Last year I heard, there was a woman was sexually assaulted in one of crossing bridge in Pondok Indah, it’s nearby in a place where I live. In Indonesia, this kind of assaults can take place even in a very crowded area, even also in a daylight. Unfortunately, in Indonesia, it is such an epidemic and we still don’t have legal protection for sexual harassment.

For women, walking in a big city like Jakarta absolutely will face double risk. First, you never knew when you walk on the sidewalks, you could be raided by motorcycle users. Secondly, you can also be sexually abused.

According to the Thomson Reuters Foundation report frankly said Jakarta had the fifth-most dangerous public transportation system for women in the world and the second in Asian countries, after New Delhi, India.

I don’t mean to make my readers feel worried or afraid to visit Jakarta after you guys reading this. But I want to raise this issue to be our common concern and working together to stop sexual harassment… everywhere! And please, also respect our rights as a woman as well as a pedestrian.

 

 

 

 

Misogyny Crisis — Wait, what?

Since I was in junior high school, I always have few of female friends and so many of male (best) friends. The reason?

Girls are so much drama!

Is there anyone think the same with me?

I believe there is some female who has same thoughts as me.

Recently, I just read a very interesting article posted by Everyday Feminism. For those who did not know about this website, please go check their website here. Just like the name, it talks all about feminism, women empowerment and other queer-talks!

So, they published an article which very enlightened me about what is it called misogyny and internalised misogyny. Okay, first I would like to explain what is misogyny. According to the Urban Dictionary, misogyny is:

(1)…to hate women, think less of them or show distrust, solely based on their gender.
(2) A word modern feminists have hijacked so they can ignore any form of evidence, facts or logic that doesn’t push their misogynistic, misandry agenda.

In short word, it means a prejudice against women. The act of comparing a girl with other girls and/or boys also one of the examples.

Wait, what?

Yes, I had a (big) mistake when I said being a friend with ‘girls are so much drama’ because it is one of the common phrases which I directly involved in promoting and demonstrating the term of internalised misogyny. Why?

“When it comes to women who believe they are inferior to men, that’s we called internalised misogyny

It makes me realised that every word we’ve said and about to say, we have to think it carefully first, but it should not be a barrier for us to express our opinion and expression. This ‘new term’ make me realised that internalised misogyny could be and often happened in our daily lives and most of the times we did not understand whether the words that we used is just a mere jokes or truly has the intention to mock that person.

That is why it is important to educate people in general, reading and trying to understand more about problematic things in our daily lives, as well as to heal from this kind of mental ‘illness’.

These are what I read about “4 Common Phrases that Demonstrate Internalised Misogyny” from the articles:

  1. “I am not like other girls” — Surprisingly, this simple phrase preserves the idea which makes the gender stereotypes are true.
  2. “I would rather hang out with boys than girls, girls are so much drama!” — It feels like slapping me hundred times on my face! It has said that phrase reflects a harmful stereotype.
  3. “Unlike other women, I have morals” — Calling all the women who always think they are more pure, faithful, virgin than any other women. Don’t ever judge women by the way she wants to do anything with their body and mind, as long as it doesn’t interfere with your rights.
  4. “Real women …” — Often, the phrase is used to praise women who behave as they’re traditionally expected to behave. It’s used to reinforce the idea that women must be nurturing, well-dressed, and in a monogamous relationship with a man.
Be happy to be like other girls! They are awesome!...loving the red noses! XD
Source: Pinterest

See? Those words are the simple phrases that some of us have said in the past or even until today. We often criticising women who having sex to fulfil their sexual needs (outside marriage) and accused them that they’re immoral simply because of their choices. So for me, it is true rather than criticising women for having sex, we should criticise society for shaming people based on their sexual behaviour.

Read more this article here.

Xoxo – Astrid

What You Really Need to Know About Feminism

It’s very inspiring every time I read some articles or books which talking about feminism, where most of the times people always seems pessimistic when they’re talking about feminism itself. It’s always full of debates when it comes to people who admit themselves as a feminist. Recently, I have read a simple, understandable and first-thing-first you really need to know about feminism when I was reading an article wrote in Magdalene. Where they are trying to explore the ten biggest misconceptions about feminism which you should know.

Here they are:

1. Feminists hate men: This one is the oldest and most tiresome fallacy on feminism. Feminism is a movement and ideology that champions equality for women in political, economic, cultural, personal and social spheres. It has never been an ideology of hate.

2. To achieve equality, feminism must emasculate men: Achieving gender equality does require deconstructing masculinity, but it is not the same as emasculating the male sex. In its hundreds of years of history (even before the word “feminism” was coined) the movement has cultivated a tradition of deep contemplation and rethinking of the social construct of genders as well as gender dynamics. It is supposed to actually improve gender relations, not strengthen one sex at the expense of the other.

3. Feminism only helps women: Feminism doesn’t just liberate women; it also liberates men by breaking down the standards put in place for women and men by the society. Feminism is about changing self-limiting gender roles, sexual norms and sexist practices. Men have the freedom to explore life beyond the rigid boundaries of traditional masculinity. Also feminism believes in equal access to education, which probably enabled your mom to get her university degree and get a job way back then, giving you and your brothers better opportunities in life. With education, women tend to make better life choices, resulting in healthier and more optimally functioning families and communities.

María María Acha-Kutscher illustrates women exercising their voices in political struggles. She says her work focuses on the woman, on “her story, the...:

4. Only women can be feminists: Feminists are committed to addressing daily problems like domestic violence, rape and sexual assaults, unequal pay, sexual objectification, etc. The best way to address these problems is to involve men, raising male employees’ awareness of gender sensitivity, teaching young boys to respect girls, getting fathers to share the housework loads and be more involved in raising their kids, and so many other ways.

5. To be a feminist you must be an atheist: While it’s true that some religions have highly patriarchal perspectives and perpetuate age-old discriminative practices against women, it doesn’t mean there’s no room for improvements. There have been many who bring women-friendly interpretations into religious teachings.

In Indonesia, we have this feminist ulema and this Muslim scholar and a few others. You don’t have to ditch your religion to believe that women are entitled to the same rights as men.

6. Feminists don’t believe in marriage: How silly. A lot of feminists are happily married. As long as a marriage provides personal, legal and social values to the two people involved, there’s no reason to reject the institution of marriage. What feminists are against is when the society values marriage as a “better place” for women, socially punishing those who are not married or divorced, and when a marriage is treated as a way to control women. Also, true feminists believe legal marriage should be allowed for all sexual preferences and gender expressions (yes, we believe in same-sex marriage!).

7. True feminists don’t wear bras and makeup: Rubbish! Feminism is about giving women choices – not limiting them – of self-expression. Can’t go out without your high heels? By all means, wear them. Fancy that little black dress? Why not. But expressing yourself in a traditional expression of femininity is a choice, not an obligation, and it should not define you as a person.  Personally, I like looking good, but I hate to waste too much time and energy on doing it, so I hardly wear make-up, save maybe brow powder and lip-gloss.

8. Feminism is a western concept: To be honest, this has been one of the main self-criticism within the feminist movement in the past: that feminism, the movement and ideology, is Eurocentric and dictated by white middle-class women. It was also criticised for its tendency to overlook class, caste, religion, ethnic bias and racial discrimination that complicate the idea of gender.  However feminism has long existed in non-western part of the world, from South America, Asia to Africa, though with slightly adjusted focuses according to the local contexts.

9. Feminism hasn’t changed for ages: Wrong! The first wave of feminism in the 19th hundred and early 20th centuries focused on civil and political equality, mainly women’s rights to vote. The second wave, which began in the 1960s all through the 1980s, widened the goals to include issues of sexuality, family, the workplace, reproductive rights and other legal inequalities. The third-wave feminists broadened the debates to focus on ideas like queer theory, abolishing gender role expectation and stereotypes. The current awareness in feminism – what is arguably sometimes called the fourth-wave feminism – embraces the idea of “intersectionality”, the multiple, interlocking oppressions of race, sex, sexuality and class. It is a movement and awareness that advocate people to make space for those who are marginalised politically, economically and socially because of their gender, sexual preferences, race and class.

10. There’s no need for feminism now because women are equal to men already: This cannot be more wrong.  Let’s revisit the women’s lib’s demands in the 1970s: The first four of them are equal pay, equal opportunity to education and work, a guarantee of their reproductive rights, and an end to violence or sexual coercion regardless of marital status.

Now let’s look at the facts today: According to a report by the UN’s International Labour Organization, women across the world earn only 77 percent of the amount paid to men, a figure that has improved only three percentage points in the past 20 years.  On top of that, many jobs are still not friendly to mothers, and top leadership posts in companies and governments are still overwhelmingly held by men. Secondly, in many developing countries including Indonesia, the number of girls dropping out of school is higher than boys because they are seen by parents as not worth the economic investment. Third, though contraceptives are widely available now, many countries (Indonesia including) still allow child marriage, which perpetuates domestic violence and poverty. Fourth, rape culture is actually thriving both in developed and developing countries alike. In countries like Indonesia, the law and law enforcers on sex violence cases are hardly on women’s side.

In connection to this, I will also show you the remake of Spice Girls video clip which promotes about the gender equality in SDGs as one of UN campaign specifically for women:

#WhatIreallyreallywant

Read more the original article here.

50 Questions To Ask A Girl If You Want To Know Who She Really Is – Challenge is accepted!

I saw all of this questions in Thought Catalog, then I feel challenged by this idea! So here are my answers..

1. What’s one thing that’s happened to you that has made you a stronger person? Broken-hearted moments

2. What’s one thing that’s happened to you in your life that made you feel weak? that kind feeling to be rejected by someone

3. Where is one place you feel most like yourself? Geneva

4. Where is your favorite place to escape to? Somewhere in Europe

5. Who do you think has had the largest influence on the person you are today? My Mom’s prayer

6. If you could change one thing about yourself what would it be? My stubborn character

7. If you had one day left to live, what would you do first? Spend my time with my family and Igor ❤

8. What decade do you feel you most belong in? This past few years

9. Who are you closest to in your family? Why? My Mom. Simply because she is also my best friend

10. Who is the one person in this world that knows you best? Maybe my Mom and couple of my best friends

11. What is your favorite quality about your best friend? We are very rare to meet each other, but I know they will always be there for me.

12. When you were younger what did you think you were going to be when you grew up? Novelist, a writer. *) I wish! Lol

13. If you could identify with one fictional character (from a book, show, or movie) who would it be? SAILOR MARS IN SAILOR MOON ANIME haha

14. Do you easily accept compliments? Or do you hate compliments? It depends on the situation. If its too much and seems exaggerated so I guess I will hate it haha

15. Is your favorite attribute about yourself physical or non-physical? Physical : my smile. Non physical : cheerful

16. What is your favorite physical attribute about yourself? See No. 15

17. What is your favorite non-physical attribute about yourself? See No. 15

18. Do you believe in love at first sight? Nope. But I prefer, like at first sight rather than love 😛

19. Do you believe in soul mates? Yes, I do.

20. How seriously do you take horoscopes? If they talking about positive things, then I often believe it haha

21. Have you ever been in love? How many times? I’ve been and I feeling it now. I think it’s only 3 times out of 7.

22. What makes you fall in love with someone? The way he respect people around him and willing to do tiny things just to make me always happy and worth to be loved.

23. What does vulnerability mean to you? What has the ability to make you vulnerable? Vulnerability is something or someone who got threat by anything, who makes us feel intimidated. The ability who will make feel intimidate of what I have.

24. What’s one thing you’re scared to ask a man, but really want to? How many times do you masturbate each day? Hahaha.

25. If you were a man for a day, what would be the first thing you do? I think I don’t want to be a man haha

26. What do you find most attractive about each sex? The excitement feeling that we shared together .

27. What’s one thing you’d love to learn more about? deepen my knowledge and understanding international human rights law

28. What is something you’ve never done that you’ve always wanted to do? Diving with shark and giant whales

29. Why haven’t you done it yet? I need to be braver enough to do that haha

30. If money didn’t matter, what would your dream job be? blog traveler

31. If you had off from work today, what would you do? to sleep

32. What was the last thing that made you cry? while I watched ‘Me Before You’ or ‘Bridget Jones Baby’

33. What was the last thing that made you laugh? Just couple mins ago, when I had chat with Igor ❤

34. What is your favorite memory? To lived in Geneva and traveled in Europe countries

35. What’s the last thing that REALLY embarrassed you? Oh I always embarrassed myself, so I guess it will be very much.

36. What is your biggest fear? I fear to loss people that I love the most

37. Do you have any regrets? What’s your biggest one? Yes. To be in relationship with wrong and an asshole guy.

38. Have you ever broken a law? If you haven’t what is one law you’d love to break? Yes I did. When I got my drive license by paying the police institution *) OOPPS!

39. What is the craziest thing you’ve ever done? Hmmm… maybe when I was in Vatican, I was really wants to go to the Dome of St. Peter Basilica just right 4 days after my surgery! Where the doctor said, I shouldn’t be too tired, but in fact I was hike around 500 more stairs to go to the dome xp

40. Would you have a conversation with a stranger? Sure, why not?

41. Would you tell a stranger they have toilet paper hanging from their shoe? Or their dress tucked into their underwear? (Or anything else that is embarrassing to be seen in public)? Of course I will.

42. What’s your favorite joke? Any kind of stupid jokes that I always have every time with Igor haha

43. Are you a dog person or a cat person? cat person

44. If you could be any animal, what animal would you be? bird, because I want to see the world through my eyes 

45. What’s one show, movie, or book, you’re embarrassed to admit you enjoy? any kind of book, film about sexual education 😛

46. How do you think your parents would describe you as a child? very spoiled children

47. If you could go back to any age or time of your life, what age or time would it be? hmmm… it’s difficult question. I really want to go back when I was 5 years old but then I like myself now.

48. What’s something you believe in that not everyone else does? OH, MY LUCKY LIFE!

49. What’s one thing you would say that makes you unique from other people? My easy-going character 😛

50. What is one thing you feel your life is missing? If one day my Mom will no longer with me and my family, I guess…

10 Things I Learned While Everyone Else Was Getting Married

1. Your ‘type’ changes drastically as time goes by. 
Especially in your mid to late twenties. You start looking for deeper and more solid qualities like responsibility, honesty and integrity instead of someone you can just have fun with. You begin to appreciate a partner you can talk about meaningful things, about your problems, about your family and about your work because as you grow up, the things that matter to you change drastically too.

2. Finding the right career is more important than getting married.
Finding the right career for you is the most rewarding gift you can give yourself. It will give you something to look forward to and will always motivate you to grow and learn new things. It will make you a better person and a happier person and you will not have to depend on love to make you happy.

3. Modern dating sucks but it really teaches you a lot.
Modern dating sucks but with every dating disaster that happens to you, you learn one more thing about yourself and about the person you are looking for. You also learn how to love yourself and you learn that sometimes you have to choose being alone instead of being with someone who is not treating you right or someone who doesn’t want to define the relationship.

4. Invest in a few good friends.
Your friends will be your support system forever. The better friends you have, the easier your life will be. Good friends will get you through almost anything in life. Pick them wisely and you will always find someone to lean on when life gets rough. They will be your main backbone.

5. Don’t settle.
Don’t date someone just because you’ve been single for so long or because all your friends are married. Don’t stay in a relationship that is not good for you because it’s comfortable and don’t hold on to someone who doesn’t love you the way you deserve to be loved.

6. You have to know who you are before getting married.
Getting married when you’re in an unsteady place in your life makes you count on the relationship as the main source of your happiness and makes you follow your partner’s footsteps without stopping to ask yourself if this is what you really want.

7. Kids are not the answer.
Having kids does not mean you secured a spot in marriage paradise, if anything, it’s the ultimate test to determine how strong the marriage is. People who have kids when they’re not ready are really just setting their marriage up for disaster.

8. You will not ‘lose’ your married friends.
I think this is the biggest misconception – that you will not be talking to your friends who got married. Once they get past the honeymoon phase, everything will be back to normal and they will still be a phone call away.

9. You can make things happen alone.
You can get your dream job or buy that house or travel to this country without anyone’s help or approval. When you are growing up without being committed to someone, you truly have the world in your hands and you can just do whatever you want and you can become whoever you want. Being independent is a wonderful thing that will make you rich in so many ways. In this day and age, being single is actually a privilege — depending on the way you look at it.

10. Marriage is also not the answer.
I mentioned earlier that kids are not the answer but marriage is not the answer either. If you didn’t learn to find your happiness alone, you won’t find it in your marriage, if you didn’t learn to love yourself when you’re single, you won’t love yourself when you’re married, if you didn’t find yourself before marriage, you won’t find yourself after marriage.

People are told that marriage is what makes them complete but the truth is nothing can complete someone but themselves, their experiences, their passions, their hearts, their intelligence and their strength.

Source: Thought Catalog