Featured

A Tale from Yogyakarta #1: The Sultanate Water Castle

I always love to visit Yogyakarta, both for pleasure or works. Not only because of the cheaper price for almost everything, but Yogyakarta always has its story or memories for their visitors. Usually, Jakartans always love to have a short escape to Yogyakarta, just to avoid a busy and ‘crowd life’ in there. I think some of Jakartans agreed of what I said. We are just in love with the weather, the street, the food, the atmosphere, the souvenir places, the cheap batik, the historical site and many more.

Yes, I love visiting the historical site in every cities or country I’ve visited. Taman Sari in Yogyakarta is one of the examples. I have visited the water castle once with my fiance during our trip to Yogyakarta. Been several times visiting Yogyakarta, I just went there once and it was last time with him. Taman Sari becomes an Instagrammable place that you should visit while you are in Yogyakarta.

Once upon a time— the Sultanate of Yogyakarta built the water castle as the royal garden of the Sultanate. It was built in the midst of 18th century and was very famous and commonly used as a bathing place. Built during the reign of Sultan Hamengkubuwono I (1755 – 1792), the first sultan of Yogyakarta and was completed by the time of Sultan Hamengkubuwono II. There are few version of this water castle histories, according to Kitab Mamana in Yogyakarta Kraton, the project leader for the construction of Taman Sari was Tumenggung Mangundipura. He had travelled twice to Batavia to learn all about European architecture, no wonder the architecture of this water castle has marks of European style. It was also built three years after the Giyanti Agreement—the agreement between Prince Mangkubumi, the Dutch East India company and Sunan Pakubuwono III which divided the eastern half of the Sultanate of Mataram in Java was given to Pakubuwono III with Surakarta as its capital, while the western half was given to Prince Mangkubumi with its capital in Yogyakarta—as a resting place of the First Sultan.

P1000949
Umbul Pasiraman or also known by Umbul Binangun, the main area of Sultanate’s Bathhouse

Maybe some of you have already visited Taman Sari while you were in Yogyakarta. As you all know, currently, the water castle has turned into one of must-visit touristic place in Yogyakarta. In some part of the castle is well-preserved by the local government and communities who live around the castle. A long time ago, it consisted of 59 buildings complex and some of them were fell out after an earthquake happened in 1867, which destroyed several buildings and drained the water features. And the only building which has restored is only the bathing complex.

Umbul Pasiraman or commonly referred to Umbul Binangunis—a sultan’s bathhouse for princesses and concubines are punctuated by high walls on each side. Umbul Pasiraman has 3 pools named Umbul Muncar, Blumbang Kuras and Umbul Binangun which is decorated with the fountain and can be accessed through two gates to enter the West and East part. In the North, there is a building used for the places of the sisters and daughters of the sultan, while in the South there is a tower used by the Sultan to clean the concubines and his daughter who was bathing below.

P1000966
Another part of the bathhouse

When you walk out from the main area of the site, you will see the underwater tunnel that used connected to the lake, but since the water had been drained it is now used for the community settlement. To get to the place, you have to pass the Tajug, the hallway which connects Taman Sari with the palace and also Pulo Kenongo. This wide underground passage is to secure the Keraton from a dangerous situation. There are many secret rooms in this area. When you exit from the Tajug, you will see the former Pulo Kenongo which was once overgrown with kenanga flowers.

p1000995.jpg
Tajug, the hallway
P1000985
Me in Sumur Gumuling, an Istagrammable spot in Taman Sari area
p1000971.jpg
Me posing in the hall connects to the place where the Sultan looking out the ladies’ shower in the water castle

We also went to Sumur Gumuling, the underground mosque as the place of worship for the royal family. To get to the centre of this mosque, we had to pass through the long and dark alleys. Arriving in the middle of the mosque in the form of a square-shaped place with 5 steps around.

I recommend you to visit Taman Sari during the morning because usually, they will close early in the afternoon around 3-4 pm. The location it’s easy to access by becak or motorcycle or private car. It’s close to Keraton and Alun-alun Utara.

 

Address: Komplek Wisata Taman Sari, Taman, Patehan, Kraton, Patehan, Kraton, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55133

WITT #28: Working vs Wedding (?)

OMG… It’s been almost 2 months since my last post on my blog. You don’t know how much I really missed to write in here as well.

I know being busy is the most cliche reason one that I have now, but I just can’t deny it. I’ve been busy thinking and managing my wedding. Seriously, it takes a lot of effort to arrange a wedding by ourselves. I am not hiring an event organizer to arrange and manage my wedding, just because I think I still can handle it by myself while I am still a full-time worker.

It is indeed VERY challenging! But I love every single detail to manage all of it.

While managing my wedding, I also still busy working as a full-time human rights NGOs officer (as you all may already know). It’s very tough job, I guess all of you who are working or have been joined with a human rights NGOs knows how really tough the job we are working on. We have to do all of the things like writing, administration, financial, handling projects, etc.

On the other hand, it is very challenging as well for me and my partner to arrange and collect all the legal requirements and paperwork for our wedding. For those who still did not know, I am going to marry a foreigner. He is a French. So basically, all paperwork we have to manage it’s different and a little bit confusing sometimes. We have to arrange all documents between these two countries, basically to follow their rules. As we know, these two countries are very different in all of the aspects. In Indonesia, the wedding practically will be based on the religious practice and views. While in France, the country is more secular, basically, their marriage will be held in the civil office rather than religious one. Since I am a Muslim, so I will have an Islamic ceremonial and yes, my partner is going to convert to Muslim.

I know all of you must be curious how I arrange my paperwork for the wedding?

I definitely would like to share my experiences how I arrange my paperwork for the wedding next time and hopefully, my experiences will inspire my blog readers here!

If you really want to know my wedding preparation, please subscribe my blog here so you will not be missed my blog posts here!

Love,

Astrid

 

Picture from Pinterest.

WITT #27: Another months to wish for!

OH-MY-GOD

I feel like this year time running very fast, who is agree with me?

It feels like it was just yesterday we celebrate the New Year 2018, but today we are already in April! The fourth month of the year. And next month we will soon have a Ramadhan month (if you are a Muslim, you are probably can’t wait to welcome the Holy month again).  It is a month that we, as a Muslim, always cannot hardly wait to feel the feast and celebrate it with our family. This year probably will be my last Ramadhan month to celebrate and enjoy the fasting month with my whole family (HINT. I am going to marry with someone that I love the most and soon this year, we will build our ‘new life’ together, insya Allah). 

Anyways, I will not be talking about Ramadhan month in my post today. But I would like to share ‘What I am Thinking of Today’ (WITT).

Can’t imagine that my WITT already has the twenty-seventh post today! If some of you still not aware what kind of post that I produce or make in this category, basically it will talk more about my feeling, my thoughts and random things around me.

Instead of posting about what people usually do during the 1st day of April, which commonly known as ‘April mop’, but I would like to share a little bit of my deep anxiety in these past few weeks.

What’s then?

I am thinking of climate change.

Yes, let me rephrase.

CLIMATE CHANGE.

It is worrying to know that our earth is getting much much much older today. When we are worrying more about our wrinkles, freckles, dark spots in our age every year, we do not realize that the earth we live in, also getting old. They do not show to us that they have freckles yet wrinkles, but it’s even beyond all of that. You probably know and realize there is always different feeling every year with our environment. I am living in Jakarta, Indonesia and I feel that the heat always different every day, somehow it gets lower as 25 degrees, but the other day it gets hotter like 34 degrees. That’s what we also have known as global warming.

I thought it just happen a lot in my country, with all climate changes, but in fact, I realised it also happen in anywhere else in this world. The 21st of March, 2018 actually was the first day of the spring season in Europe, but then, I saw in some of the countries in Europe there was still snow everywhere. The temperature even still lower than 6 degrees.

This is very worrying, indeed.

Another heartbreak moments once I have read an article from the Jakarta Post which has said:

Experts predict that before 2050, thousands of small islands and millions of houses in coastal areas across Indonesia will disappear due to rising sea levels caused by climate change.

As an archipelago island, Indonesia really faces a serious problem of environmental issues. The climate change problem in Indonesia not only about the rising of sea level, the polluted weather conditions, land degradation, flooding but also what we, as a human, always doing things which destroy our natural resources. Business enterprises also took part in destroying it.

As someone who is working on the human rights issue, also make me learn about our environmental issues. And for me, Indonesia has a serious problem about this. If you live in Jakarta, you absolutely could feel the weather and the unhealthy air that we breathe on the street… every day.

According to Vice, about 60 percent of Jakarta’s residents suffer from breathing problems associated with low air quality levels, according to a study conducted by Universitas Indonesia. Elevated pollution levels have also been linked to an increase in heart attacks and pneumonia.

I just wish that Jakartan and Indonesian people will be more aware of this kind of serious issue in our daily life. Sorry if I start this month by talking about a serious problem like this, but hopefully we can always do something to taking care of our environment.

Well, anyways… Hello April!

Loves, Astrid.

*

Picture from Pinterest

Ngopi Bareng Keluarga di #PasarKopiCipete

Cipete itu salah satu daerah di bilangan Jakarta Selatan yang kini cukup hype dengan berbagai kedai kopi dan kafe yang terkenal, baik karena kopinya yang ciamik rasanya, maupun tempatnya yang Instagrammable. Salah satunya pasti udah gak asing lagi, yaitu Twin House. Tempatnya yang homey dan makan juga minuman yang enak-enak banget, tempat ini jadi salah satu tempat favorit saya dan keluarga kira-kira sejak akhir tahun 2016 atau awal tahun 2017 lalu.

Sebagai orang yang tinggal sejengkalan dari daerah Cipete, Cilandak dan sekitarnya, saya merasa bersyukur sih, soalnya saya dan beberapa anggota keluarga adalah pecinta kopi! Jadi, begitu tau dari Instagram ada acara Pasar Kopi Cipete di Twin House, kita udah janjian dari jauh-jauh hari.

Next saya akan coba review soal tempat, makan dan minuman yang disajikan di Twin House, tapi sekarang, udah gak sabar banget buat cerita Minggu santai yang saya habiskan bersama keluarga dengan ngopi bareng di #PasarKopiCipete.

Jadi, kalau gak salah sekitar akhir Februari atau awal Maret, acara ini sudah disosialisasikan di Instagram. Kebetulan karena saya follow IG nya Twin House, jadi tahu deh soal informasi acara ini. Ide awalnya untuk menggabungkan seluruh kedai kopi yang ada di daerah Cipete, mungkin juga membangun suatu ‘persaingan’ sehat antara kedai kopi kali ya (sotoy!). Tapi apapun idenya, menurut saya dan keluarga saya ini ide yang keren banget! Jujur selama ini beberapa kedai kopi yang menjadi langganan saya memang adanya di Cipete, jujur aja saya beberapa kali memesan Kopi Tuku, Animo,  Dua coffee dan yang gak pernah absen setiap mampir di Twin House adalah cappuccino-nya.

Iya, sebegitu cintanya sama apapun yang berbau kopi!

Kami sengaja mau dateng kesini pagi hari, selain mungkin masih belum terlalu ramai kita pun masih dapat tempat di salah satu tikar pikniknya yang ada di halaman, jadi jam 8 pagi keluarga udah mulai kumpul di rumah deh! Karena dari iklan yang ada di Instagram udah diingatkan sebaiknya menggunakan taksi online, jadilah kita booked taksi online untuk menuju ke Twin House. Untung bangeeet jarak dari rumah kurang lebih 4 km!

 

IMG_20180325_092721
Suasana pagi yang masih rapih, tidak terlalu ramai, teduh dan lumayan adem untuk bersantai

 

Tepat jam 9.30 pagi, kami tiba di acara #PasarKopiCipete. Saya dan keluarga baru sadar kalau ternyata ada sekitar 40 kedai kopi yang hanya ada di daerah Cipete! Dang! Agak kaget pas baca spanduknya. Dan gak menyangka juga kalau daerah Cipete sekarang ini jadi berkembang banget, dulu biasanya kalo soal kedai kopi, kafe maupun restoran daerah yang pasti dikenal diantaranya, Kemang dan Senopati.

 

img_20180325_095854.jpg
Spot Kompetisi Meracik Kopi

 

Dari sekitar 40 kedai kopi, sayangnya hanya ada sekitar 20an kedai yang menjadi tenants di acara #PasarKopiCipete. Setelah hunting dan mencoba beberapa kopi, Tuku masih jadi favorit sih! Harusnya sama Animo Bread Culture juga, tapi sayang gak ada booth nya, hiks 😥

 

img_20180325_094328.jpg
Si baby yang langsung tepar setibanya di bean bag Twin House dan saya yang gak lupa dengan Kopi Tuku nya

 

Bagi yang gak bisa atau gak biasa minum kopi, jangan sedih. Ada beberapa tenants yang menjual gelato es krim, ice cream sandwich, Thai tea, beers dan soft drink lainnya. Ibu saya karena bukan penggemar kopi jadilah beli Thai Tea. Kakak saya karena pecinta es krim dan suka banget mencoba hal-hal atau rasa baru, dia sempat beli salmon ice cream sandwich. Salmon nya sendiri salah satu brand yang lumayan terbaru, milik salah satu artis ibu kota, Hesti Purwadinata, namaya Lox Smoked Salmon. Iya, es krim yang rasanya savoury dengan irisan salmon di mixed di dalam es krim nya. Rasanya? Ya salmon dingin aja sih. Untuk beberapa orang mungkin akan ngerasa aneh sama rasanya, karena gak biasa.

Jangan dikira di #PasarKopiCipete cuma bisa ngopi-ngopi aja, tapi ada talkshow, kompetisi meracik kopi, akustikan dan sebagainya. Nah, berhubung kita udah dari pagi da semakin siang sudah semakin ramai dan panas, karena kami juga bawa 1 bayi dan 1 balita, jadilah kami kembali ke rumah sekitar jam makan siang.

Ada untungnya sih kita datang pagi, ternyata sekitar jam 3 atau 4 sore, hujan besar pun mengguyur daerah Jakarta Selatan sekitarnya! Mudah-mudahan acara #PasarKopiCipete tetap berjalan lancar dan seru ya walaupun hujan menghadang.

Tapi kami semua senang banget sih, ada acara khusus pecinta kopi seperti ini, semoga aja ini jadi acara rutin tahunan dan semoga tahun depan tenants nya juga semakin banyak dan bervariasi.

Nah, kalo kamu gimana weekend nya hari ini? Semoga hepi juga ya menghabiskan waktu bersama keluarga 🙂

Love, Astrid.

Jelajah Nusantara Bersama Skyscanner: Mimpi Bulan Madu ke Pulau Komodo!

Pertengahan tahun ini merupakan tahun penting dalam hidup saya dan pasangan. Karena, tahun ini kami berencana untuk menikah dan langsung bulan madu ke Pulau Komodo. Pulau Komodo adalah salah satu destinasi impian pasangan saya bahkan sejak dari ia kecil dan saya ingin mewujudkan impian pasangan untuk berkunjung ke pulau tersebut.

Flashback tahun 2016 lalu, saya bertemu dengan seorang lelaki yang kini adalah tunangan sekaligus calon suami saya. Kebetulan pasangan saya adalah WNA Perancis, sejak awal pertemuan ketidaksengajaan kami berdua di kota Toulouse, Perancis. Sejak saat itu, dia selalu membuat saya bahagia dan jatuh cinta untuk kesekian kalinya (ciyeee…). Walaupun harus terpisah beribu kilometer antara Indonesia dan Perancis. Tetapi, kami akui hubungan jarak jauh ini membawa petualangan tersendiri buat kami berdua. Setiap kami bertemu, kami selalu ingin menghabiskan liburan dan berpetualang berdua baik di Perancis maupun Indonesia!

Tahun lalu, saya sukses membuat pasangan saya juga jatuh cinta dengan keindahan kota Yogyakarta dan sekitarnya. Saya ingin menularkan rasa kecintaan saya (sejak dahulu) terhadap kota ini kepada pasangan saya, dan yes, saya berhasil! Selama ini, dia ‘buta’ dan tidak terlalu mengetahui ada apa di Indonesia, selain Bali dan Komodo, hewan kesukaannya.

Pemandangan Borobudur di lihat dari Punthuk Setumbu saat menunggu matahari terbit. Foto diambil oleh: Igor G.

Setelah tahun kemarin kami gagal melakukan perjalanan ke Pulau Komodo, ia pun sepakat untuk menjadikan Pulau Komodo sebagai destinasi bulan madu kami tahun ini. Jadi, saatnya sekarang kami berburu tiket pesawat murah untuk ke Labuan Bajo deh!

Kalau ditanya apa yang ingin saya lihat dan kunjungi di Labuan Bajo, jawabannya banyak! Tapi berhubung saya pecinta warna pink tentu saya ingin sekali melihat keindahan Pink Beach. Menikmati dan melihat keindahan laut di sekitar Labuan Bajo dan Pulau Komodo, berlayar dari pulau satu ke pulau lainnya juga pasti sangat romantis! Tentu semakin berkesan dan romantis kalau kita melihat indahnya matahari terbenam dan matahari terbit diatas dek kapal yang sedang mengarungi sekitar kepulauan disana.

Nah, saya pun juga sudah berencana nih, untuk beli oleh-oleh yang menjadi khas dari Labuan Bajo! Karena pasangan saya suka banget sama warna-warna cerah, jadi saya ingin sekali membelikan pasangan dan juga calon mertua saya, Kain Songke dan aksesoris mutiara. Kain songke adalah kain tenun khas dari daerah Manggarai! Calon mertua saya juga suka sekali mengoleksi kain-kain khas dari seluruh dunia. Warna-warnanya yang cerah dan cantik, pasti mereka suka sekali dihadiahkan kain tenun songke! 🙂

Oh, tentu ini yang tidak akan terlupakan juga! Berhubung saya dan pasangan suka sekali dengan yang namanya snorkeling. Ini akan menjadi agenda utama kami untuk menikmati keindahan di bawah laut di Labuan Bajo. Melihat keindahan biota di bawah laut, bermain dengan ikan-ikan cantik dan berenang di air sejernih kristal. Wah, jadi benar-benar gak sabar untuk bulan madu, eh, maksudnya untuk menjelajahi Nusantara dengan pasangan saya!

Sejujurnya, apa yang saya ingin lakukan diatas adalah upaya saya untuk membuat pasangan saya merasa lebih jatuh cinta dengan Indonesia secara keseluruhan, tidak hanya dengan keindahan kota Yogyakarta (dan juga saya, tentunya hihi), tetapi keindahan yang tidak terkalahkan yang hanya ada di Labuan Bajo, Indonesia.

Nah, biasanya saya selalu melihat jadwal penerbangan dan membeli tiket pesawat di Skyscanner. Selain pilihan harga tiket dan maskapainya yang sangat beragam, harga tiketnya pun terbilang murah jika dibandingkan dengan menggunakan aplikasi lainnya. Dan sekarang saya dengar, kini Garuda Indonesia juga menjadi salah satu maskapai yang memiliki penerbangan langsung (direct flights) dari Jakarta ke Labuan Bajo, lho!

Saya sih pasti gak akan terlewat untuk beli Tiket Pesawat Garuda Indonesia demi terwujudnya mimpi bulan madu ke Pulau Komodo! Yaaaaay

Foto diambil saat liburan kami ke Yogyakarta tahun lalu, tepatnya di Pantai Wedi Ombo dan Punthuk Setumbu.

Disclaimer: Artikel ini diikutsertakan dalam lomba blog yang diselenggarakan oleh ID Corners dan Skyscanner.

Happy Life Before 40s: Investasi Terbaik ada di Tangan Kamu!

Tahun ini saya akan beranjak usia yang ke-28 tahun, sebagai seorang perempuan lajang terakhir di keluarga, seringkali merasa dimanjakan sekaligus terbebani, kenapa begitu? Semenjak saya resmi bekerja, saya berniat untuk membantu kedua orangtua dan menjadi salah satu tulang punggung keluarga, bersama dengan kakak-kakak saya yang lainnya. Walaupun saya bekerja di salah satu organisasi non-profit di Jakarta dengan terbatasnya jaminan perlindungan pribadi masa depan, saya tetap memikirikan untuk menjadikan asuransi sebagai salah satu hal terpenting untuk melindungi saya pribadi beserta keluarga di masa depan.

Kebetulan, karena orangtua sudah pensiun sejak 10 tahun lalu dan keduanya sudah dijamin oleh salah satu perusahaan BUMN dimana Ayah saya bekerja dahulu, jadi saya sering memikirkan bagaimana masa depan saya nanti ya?

Menginjak usia seperti saya ini, tuntutan dan tanggung jawab-nya bejibun! Percayalah! Hidup di Indonesia, usia seringkali menjadi suatu ukuran, bahkan seringkali hambatan, bagi perempuan untuk melangkah ke dunia luar. Padahal, sebenarnya perempuan memiliki banyak kemampuan yang belum tentu dimiliki oleh kaum lelaki pada umumnya. Bahkan, kami jauh bisa melakukan berbagai macam hal dalam satu waktu! Gak percaya? Yuk, lihat sosok Ibu kalian masing-masing 🙂

Itulah kenapa, bagi saya, merencanakan investasi melalui pendidikan, kesehatan dan perlindungan jaminan hari tua merupakan faktor-faktor terpenting yang harus diperhatikan dalam memilih atau mempertimbangkan asuransi terbaik untuk masa depan kita.

Sedikit kilas balik tahun 2016 lalu, saya sempat melakukan operasi pengangkatan kantung empedu dadakan! Kenapa dadakan? Karena saya sendiri selalu merasa sehat-sehat saja dengan tubuh saya dan tidak pernah merasakan sakit sedahsyat waktu itu. Jadi, menurut diagnosa Dokter, saya terpaksa harus melalukan operasi kantung empedu. Sedih rasanya, karena saat operasi tersebut, saya sedang bergabung dalam program fellowship selama 3 bulan lamanya, yang berlokasi di Jenewa, Swiss.

20160630_144850
Circa 2016 – Berkesempatan untuk berpartisipasi di dalam Dewan HAM PBB, Kantor Perserikatan Bangsa-Bangsa (PBB) di Jenewa, Swiss. Foto oleh: Astrid Maharani

Jauh dari orang tua, keluarga dan teman-teman, membuat saya rasanya ingin pulang! Tapi karena ini merupakan salah satu langkah baik bagi masa depan saya, saya tidak mau kendala kesehatan seperti ini menjadi kendala lagi bagi saya untuk meraih impian! Jadi, saya (dan juga kalian) harus lebih hati-hati dengan kesehatan kita saat ini, karena kita tidak pernah tahu kan apa yang akan terjadi nanti?

Nah, beberapa waktu lalu saya sempat menemukan dan membaca daftar asuransi jiwa unit link yang dimiliki oleh Commonwealth Life. Selain menawarkan Asuransi Jiwa, Commonwealth Life juga menawarkan Manfaat Asuransi terbaik yang kita butuhkan untuk masa depan. Gak percaya? Contohnya, asuransi INVESTRA Link Extra. Asuransi ini memberikan manfaat perlindungan asuransi jiwa dan manfaat jatuh tempo sampai dengan tertanggung mencapai usia 99 tahun! Pilihan asuransi tambahan berupa asuransi kecelakaan, asuransi kesehatan, asuransi perlindungan penyakit kritis sampai dengan asuransi pembebasan pembayaran premi!

Tanpa banyak pertimbangan, saya langsung memutuskan untuk memilih asuransi jiwa terbaik untuk saya, karena Investasi Terbaik ada di tangan kamu! #HappyLifeBefore40s

Featured image: Saya di depan kantor PBB di Jenewa, Swiss

Blog post ini bukanlah post berbayar, tetapi ikut serta penulis dalam kompetisi Writing Competition yang diselenggarakan oleh Commonwealth Life.

Quick Review from #HRC37

At the Human Rights Council, the High Commissioner spotlights more than 60 countries which have seen recent significant improvements – or negative trends. During his oral statements, Indonesia has been mentioned of this 60 countries.

“The Government of Indonesia has made progress in recent years in upholding human rights. I urge the authorities to address my concerns about increasing hostility towards religious and sexual minorities, which appears to be a recent and essentially foreign import to a traditionally tolerant nation. I encourage deeper consideration of the Faith for Rights Declaration of March 2017, which draws together commitments common to many religions and beliefs, and notes that “violence in the name of religion defeats its basic foundations: mercy and compassion.”

Read his full statement here.

Infographic designed by: Astrid Maharani

Non Discrimination Principle

The general principle of non-discrimination is a fundamental element of international human rights law as written in Article 2 of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR). The right to equality and non-discrimination is recognised in Article 2 UDHR and is a cross-cutting issue of concern in other UN human rights instruments. Human rights instruments prohibit discrimination on several grounds. Article 2 UDHR prohibits discrimination on the following 10 grounds: race, colour, sex, language, religion, political or other opinions, national or social origin, property, birth and other status. The term ‘other status’ has an open-ended meaning; some grounds not explicitly mentioned, such as age, gender, disability, nationality and sexual orientation could also be considered prohibited grounds.

The Universal Declaration of Human Rights is a milestone document in the history of human rights. Drafted by representatives with different legal and cultural backgrounds from all regions of the world, the Declaration was proclaimed by the United Nations General Assembly in Paris on 10 December 1948 as a common standard of achievement for all peoples and all nations.

This year has marked the 70th Year of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR) since its published on 10 December 1948 in Paris, France. As an NGOs working on human rights issues, Human Rights Working Group (HRWG) are happy to join the campaign #StandUp4HumanRights to celebrate the 70th Year of the UDHR this year.
Infographic designed by Astrid Maharani